İbnü'l-Kattâʻ es-Sıkıllî'nin hayatı ve Ed-Dürretü'l-Haṭîre adlı eseri
The life of Ibnul-Qatta al-Siqillī and his work named Al-Durrah al-Khatīrah
  1. Tez No: 987139
  2. Yazar: MÜNEVVER ATLAMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Religion, Eastern Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Şiir, Arabian literature, Poem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Adı Arapçada“Sıkılliyye”(صِقِلِّيّة) olarak telaffuz edilen Sicilya Adası, Arap şiiri açısından üzerinde durulmayı hak eden bir yerdir. Kelbîler idaresi döneminde Sicilya Adası'nda, gelişmeye başlayan Arap şiirinin kökleri, uzun bir geçmişe dayanmakta ve geleneksel Arap kasidesinin izlerini taşımaktadır. Arap edebiyatı tarihinde önemli bir yere sahip olan Sicilya şiirinin önemli bir bölümü, 11. yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Sicilyalı ünlü dilbilimci, şair ve filolog İbnü'l-Kattâʻın ed-Dürretü'l-ḫaṭîre fî şuʻarâi'l-cezîre adlı antolojik eseri aracılığıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Bu bağlamda İbnü'l-Kattâʻın hayatı, ilmî ve edebî yönden ele alınmış ve eserin, Sicilya'nın edebî-kültürel tarihindeki yeri, önemi ve özellikleri çalışılmıştır. Yoğun bir fikrî ve ilmî entelektüel hareketin cereyan ettiği bu coğrafyada varlığını gösteren Sicilya şiirinin gelecek nesillere taşınmasını sağlayan bu güzîde eser, maalesef bütün olarak günümüze kadar ulaşamamıştır. Bu eser, Beşir el-Bekkûş tarafından tahkik edilerek, 1995 yılında Beyrut'ta neşredilmiştir. Eserin hem Arap-Müslüman Sicilya şiirini temsil etmesi, hem de Arap edebiyatı alanında değerli bir konuma sahip olması nedeniyle araştırıldığı ve önemle takip edildiği görülmektedir. Bu çalışma, İbnü'l-Kattâʻ es-Sıkıllî'nin ed-Dürretü'l-ḫaṭîre adlı eserinin ülkemizde ve uluslararası edebiyat alanında bütün yönleriyle tanıtılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, şairin yaşadığı ve eserin yazıldığı dönemde Sicilya'nın coğrafî, siyasi, sosyal ve kültürel ortamı değerlendirilmiştir. Sicilya Arap şiirinin, bu alanlarda nasıl yer aldığı ve bu alanlarda oynadığı rolün ne olduğuna genel olarak işaret edilmiştir. Ayrıca müellifin vatanı olan Sicilya'da gelişen medeniyetin, dünya medeniyetleri arasındaki önemine ve diğer medeniyetlere olan etkisine değinilmiştir. Ülkemizde yüksek lisans tezi olarak böyle bir çalışmanın yapılmasıyla, günümüze kadar ulaşamayan ed-Dürretü'l-ḫaṭîre adlı antolojik edebî mirasın tanıtılması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın, konuyla ilgili diğer araştırmalara ışık tutabilmesi ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The island of Sicily, whose name is pronounced as“Sıkılliyye”(صِقِلِّيّة) in Arabic, is a place that deserves attention in terms of Arabic poetry. The roots of Arabic poetry, which began to develop on the island of Sicily during the Kelbi rule, date back to a long history and bear the traces of the traditional Arabic qasida. A significant part of Sicilian poetry, which has an important place in the history of Arabic literature, has survived to the present day through the anthological work of the famous Sicilian linguist, poet and philologist Ibn al-Qatta', who lived in the first half of the 11th century, entitled al-Durrah al-khatīrah fī shuʻarai'l-cezīre. In this context, the life of Ibn al-Qatta' is examined from a scientific and literary perspective, and the place, importance and characteristics of the work in the literary-cultural history of Sicily are studied. This distinguished work, which enabled Sicilian poetry, which showed its existence in this geography where an intense intellectual and intellectual movement took place, to be carried to future generations, unfortunately did not survive to the present day in its entirety. This work was edited by Bashir al-Bekkush and published in Beirut in 1995. It is seen that the work is researched and followed with importance because it represents both Arab-Muslim Sicilian poetry and has a valuable position in the field of Arabic literature. This study aims to contribute to the introduction of Ibn al-Qatta' al-Siqillī's work called al-Durrah al-khatīrah in our country and in the international literary field in all its aspects. In the study, the geographical, political, social and cultural environment of Sicily in the period when the poet lived and the work was written is evaluated. It is generally indicated how Sicilian Arabic poetry took place in these fields and what role it played in these fields. In addition, the importance of the civilization that developed in Sicily, the author's homeland, among world civilizations and its influence on other civilizations were mentioned. By conducting such a study as a master's thesis in our country, it was aimed to introduce the anthological literary heritage called al-Durrah al-khatīrah, which has not survived to the present day. It is hoped that this study will shed light on other research on the subject.