Evli kadınlarda aile içi şiddet farkındalığı ile kadına yönelik eş şiddetine maruz kalma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between domestic violence awareness and exposure to intimate partner violence among married women
  1. Tez No: 987143
  2. Yazar: DİLAN İÇLİ HAYME
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Eş şiddeti, Farkındalık, Kadın, Sosyal hizmet, Domestic violence, Spousal violence, Awareness, Women, Social work
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, evli kadınların aile içi şiddet farkındalıkları ile eş şiddetine maruz kalma durumlarının sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ve farkındalığın eş şiddeti üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Nicel yöntemle, gönüllü olan 403 evli kadının katılımıyla yapılmıştır. Veriler, Aile İçi Şiddet Farkındalık Ölçeği, Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği ve demografik bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre; 31–40 yaş aralığında bulunan, evlilik süresi 10 yıl ve altında olan, kendisi ve eşi çalışan ve eşi yüksek eğitim düzeyine sahip kadınların aile içi şiddet farkındalıklarının daha yüksek, eş şiddetine maruz kalma düzeylerinin ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Eşin düzenli çalışmamasının kadınlarda şiddeti kabullenme eğilimini artırdığı; ileri yaşta olan ve tanışarak evlenen kadınların ise daha yüksek farkındalık düzeyine ve daha düşük şiddet maruziyetine sahip olduğu saptanmıştır. Çekirdek aile yapısına sahip kadınların şiddeti daha iyi tanıdığı ve daha az kabullendiği görülmüştür. Eşi alkol kullanan kadınlar şiddeti tanımada daha bilinçli olsalar da daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. Ayrıca eşin ruhsal bir tanısının bulunmasının eş şiddeti düzeyini artırdığı belirlenmiştir. Artan farkındalık düzeyinin eş şiddetine maruz kalmayı azalttığı saptanmıştır. Bu doğrultuda, kadınların güçlenmesini destekleyen ve ekonomik bağımsızlığını artıran programlar ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine whether married women's awareness of domestic violence and their exposure to intimate partner violence differ according to sociodemographic variables, and to investigate the predictive effect of awareness on partner violence. The research was carried out using a quantitative method with the voluntary participation of 403 married women. Data were collected using the Domestic Violence Awareness Scale, the Scale for Violence Against Women in the Family, and a sociodemographic information form. According to the findings, women aged 31–40 years, those with a marriage duration of 10 years or less, women who were employed and whose spouses were employed, and those whose spouses had higher educational levels demonstrated higher levels of domestic violence awareness and lower levels of exposure to partner violence. Having a spouse who was not regularly employed increased women's tendency to accept violence. Older women and those who married by acquaintance showed higher awareness levels and lower exposure to violence. Women living in nuclear family structures were better at recognizing violence and were less likely to tolerate it. Although women whose spouses consumed alcohol had higher awareness of violence, they experienced higher levels of partner violence. In addition, having a spouse with a mental health diagnosis was associated with increased exposure to partner violence. Increased awareness levels were found to reduce exposure to partner violence. In this context, it is recommended to expand programs that support women's empowerment, enhance economic independence, and promote community-based awareness initiatives.