İş hukukunda işe iade kararlarının uygulanması
The execution of reinstatement decisions in labor law
- Tez No: 987216
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk iş hukuku, Özel hukuk, İş hukuku, İşe iade, İşverenin yeniden işe alma yükümlülüğü, Turkish labor law, Private law, Labour law, Returning to work, Employer's obligation to rehire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Sosyo-ekonomik açıdan zayıf konumda bulunan işçinin, işveren karşısında korunmaya ihtiyaç duyduğu açıktır. Anayasamız ile güvence altına alınan çalışma hakkının ve insana yakışır yaşam koşullarının etkin biçimde sağlanabilmesi için, işçi–işveren ilişkilerinin sürekliliğinin korunması, kuralların uygulanması ve bu kuralların hakkaniyete uygunluğunun denetlenmesi büyük önem taşımaktadır. Çalışmamın konusunu oluşturan iş güvencesi düzenlemeleri de işçinin, iş ilişkisini sürdürme güvencesine sahip olması, ailesinin geçimini sağladığı ücretini kaybetme kaygısı duymadan haklarını ileri sürebilmesi amacıyla getirilmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu ile işe iade davası öngörülmüştür. Bu dava, haksız veya geçersiz nedenle işten çıkarılan işçiye yeniden işine dönme imkânı tanıyan bir hukuki yoldur. Davaların hızlı, makul sürede ve düşük maliyetle sonuçlanmasını sağlamak amacıyla arabuluculuk kurumu dava şartı olarak kabul edilmiştir. 2018 yılından itibaren işe iade davalarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başlamış; tarafların anlaşmaya varmaları halinde uyuşmazlık kesin olarak sona ermiş, anlaşma sağlanamadığında ise işçinin dava açma yolu açık bırakılmıştır. İşe iade davaları hem işçi hem işveren açısından çeşitli hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Bu çalışmada, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde iş güvencesinin tanımı, unsurları, yararlanma koşulları ve zorunlu arabuluculuk kurumu ele alınmıştır. Ayrıca iş sözleşmesinin feshi, feshe ilişkin şekil ve esas kuralları, işe iade davasında verilebilecek kararlar ile bu kararların sonuçları incelenmiştir. Mahkeme kararı sonrasında işçinin işverene başvurusu, işverenin daveti, işçinin bu davete icabet etmesi veya etmemesi halinde doğacak sonuçlar; işçinin başvurusuna rağmen işe davet edilmemesi veya hiç başvuru yapılmaması durumunda uygulanacak hükümler değerlendirilmiştir. Bununla birlikte işçinin işe başlatılması veya başlatılmaması halinde doğabilecek hak ve yükümlülükler, tazminat, ücret ve diğer alacaklar doktrin ve yargı kararları ışığında ayrıntılı biçimde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It is evident that workers in socio-economically disadvantaged positions require protection in their relationship with their employers. In order to effectively guarantee the right to work enshrined in our Constitution and to secure conditions of life consistent with human dignity, it is of particular importance to safeguard the continuity of labor relations, to ensure the implementation of legal rules, and to monitor their compliance with the principle of equity. Job security regulations, which constitute the subject matter of this study, have been introduced to provide employees with assurance in maintaining their employment relationship and to enable them to assert their rights without the anxiety of losing the wages that sustain their families. With the enactment of the Labor Law No. 4857, the legal mechanism of reinstatement lawsuits was established. This remedy grants employees who have been dismissed without just cause or on invalid grounds the opportunity to return to their positions. In order to facilitate the resolution of such disputes in a swift, cost-effective, and reasonable manner, the institution of mediation was introduced as a precondition for litigation. Since 2018, mandatory mediation has been applicable to reinstatement disputes; where the parties reach an agreement, the conflict is definitively resolved, whereas, in the absence of settlement, the employee retains the right to bring the matter before the court. Reinstatement lawsuits entail significant legal consequences for both employees and employers. Within the framework of Labor Law No. 4857, this study examines the concept, elements, and conditions of entitlement to job security, as well as the institution of mandatory mediation. Furthermore, the termination of employment contracts, the procedural and substantive requirements governing termination, the range of possible judicial outcomes in reinstatement cases, and the respective consequences of these rulings are analyzed. Particular attention is paid to the employee's application to the employer following a court ruling, the employer's invitation to return to work, and the outcomes contingent upon whether the employee accepts or declines such an invitation.