Sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenmeye yönelik kaygı düzeylerinin belirlenmesi
Investigation of anxiety levels of social studies teachersrelated to out-of-school learning
  1. Tez No: 987252
  2. Yazar: ELİF ÇALIŞKANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA ÇENGELCİ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler öğretmeni, Okul dışı öğrenme, Kaygı, Social Studies, Social Studies teacher, Out-of-school learning, Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ile ilgili kaygı düzeylerinin farklı değişkenler açısından durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemine dayalı olarak tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Balıkesir'de görev yapan 231 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Üner tarafından geliştirilen“Okul Dışı Öğrenme Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Jasp ve SPSS 24 programlarından yararlanılmıştır. Veri analizinde frekans, yüzde, bağımsız gruplar t-testi ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre Sosyal Bilgiler öğretmenleri okul dışı öğrenme konusunda kısmen kaygılanmaktadırlar. Araştırmada yalnızca okul türü değişkeni açısından gruplar arasında devlet okulunda çalışanlar lehine anlamlı farklılık tespit edilirken; cinsiyet, kıdem, sosyo-ekonomik çevre, mezun olunan fakülte, okul dışı öğrenme konulu eğitim alma ve okul dışı faaliyette bulunma değişkenleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin kaygılarını azaltmak için önlemlerin alınması ve okul dışı öğrenme konusunda yaşanan sorunların azaltılmasına dair çalışmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the anxiety levels of Social Studies teachers regarding out-of-school learning in terms of different variables. A survey model based on quantitative research methods was used in the research. The participants of the research consisted of 231 Social Studies teachers working in Balıkesir. The“Out-of-School Learning Anxiety Scale”developed by Üner (2019) was used as the data collection tool in the study. Jasp and SPSS 24 programs were used to analyze the research data. Frequency, percentage, independent groups t-test, and Kruskal-Wallis tests were used in the data analysis. According to the findings of the study, Social Studies teachers are somewhat anxious about out-of-school learning. While a significant difference was found between the groups only in terms of the school type variable in the study in favor of those working in public school, no significant differences were found between the groups in terms of gender, seniority, socio-economic environment, faculty of graduation, training on out-of-school learning, and participation in out-of-school activities. In light of the findings obtained in the study, it is recommended that measures be taken to reduce the concerns of Social Studies teachers and that studies be conducted to reduce the problems experienced in out-of-school learning.