Ebeveynlerin çocuk ihmal ve istismarına yönelik farkındalık ve biliş düzeylerinin değerlendirilmesi: Ordu ili örneği
Assessmnet of parents cognition and awareness level about child abuse and neglect: The sample of Ordu province
- Tez No: 987362
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNAY İL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Biliş, Ebeveynler, Farkındalık, Çocuk istismarı, Cognition, Parents, Awareness, Child abuse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönemde çocuk sahibi olan ebeveynlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik farkındalık düzeyleri ile biliş düzeylerini çeşitli sosyodemografik değişkenler açısından incelemektir. Araştırma, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma, Ordu ilinde okul öncesi dönemde çocuk sahibi olan ebeveynlerden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 2025 yılı Şubat – Nisan ayları içerisinde Ordu ilinde yaşayan, 0-66 aylık çocuğa sahip olan 300 ebeveyn oluşturmaktadır. Örneklem, uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanmış Kişisel Bilgi Formu ile birlikte iki ölçek kullanılmıştır. Ebeveynlerin istismara yönelik farkındalıklarını ölçmek amacıyla Ebeveyn Çocuk İhmal ve İstismarı Farkındalık Ölçeği ve istismara yönelik yanlış inanış, önyargı ve biliş düzeylerini belirlemek amacıyla Çocuk İstismarına İlişkin Bilişler Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, bağımsız örneklemler için T- Testi, ANOVA, Kruskal- Wallis ve Mann- Whitney U testleriyle analiz edilmiştir. Bulgulara göre, ebeveynlerin farkındalık düzeyleri cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterirken, çocuk sayısı ve ekonomik durum değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Eğitim durumu, ekonomik durum ve çocuk sayısı değişkenlerinin ise ebeveynlerin çocuk istismarına yönelik yanlış inanış, önyargı ve biliş düzeyleri üzerinde anlamlı bir fark oluşturduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, ebeveynlerin çocuk istismarına yönelik farkındalık ve mitlere ilişkin biliş düzeylerinin sosyodemografik faktörlerle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the awareness and cognitive levels of parents with preschool children regarding child abuse and neglect in terms of various sociodemographic variables. The research was conducted using the relational survey model to determine the relationships among variables. The study was carried out on a sample consisting of parents with preschool children living in Ordu Province.The study group consisted of 300 parents residing in Ordu who had children aged 0–66 months between February and April 2025. The sample was determined using the convenience sampling method. As data collection tools, a Personal Information Form developed by the researcher and two standardized scales were used. The Parent Child Abuse and Neglect Awareness Scale was employed to measure parents awareness of abuse and neglect, while the Cognitive Beliefs about Child Abuse Scale was used to assess parents levels of misconceptions, prejudices, and cognitive beliefs regarding child abuse. The data were analyzed using Independent Samples T-Test, ANOVA, Kruskal–Wallis, and Mann–Whitney U tests. According to the findings, parents awareness levels differed significantly in terms of gender, age, and education level, while there were no significant differences in relation to number of children or economic status. However, education level, economic status, and number of children were found to create significant differences in parents misconceptions, prejudices, and cognitive levels regarding child abuse. These results indicate that parents awareness and cognition levels related to child abuse and neglect are closely associated with sociodemographic factors.