Halk şairi Mahmut Işık'ın hayatı sanatı ve şiirlerinden örnekler
The life, art and selected pomes of folk poet Mahmut Işık
  1. Tez No: 987367
  2. Yazar: ESMA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Mahmut Işık, halk şairi, âşıklık geleneği, Kars, Türk halk edebiyatı, Mahmut Işık, folk poetry, Minstrel Tradition, Turkish oral literature, Kars, Turkish public literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Türk edebiyatının kendine has ve köklü alanlarından biri olan âşık edebiyatı, sözlü kültürün içinde doğmuş ve zamanla gelişerek bugüne ulaşmıştır. Âşıklar, geçmiş ile bugün arasında bir köprü oluşturarak toplumsal hafızanın yaşatılmasında ve sonraki kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynamışlardır. Toplumu ve bireyi ilgilendiren pek çok konuda kaleme aldıkları eserler, Türk milletinin geleneksel değerlerini yansıtmaları bakımından büyük bir önem taşımaktadır. Çalışma kapsamında, öncelikle Türk kültüründe âşıklık geleneğine ve Kars yöresindeki yansımalarına dair genel bilgilere yer verilmiş, ardından Mahmut Işık'ın hayatı ve sanat anlayışı detaylı şekilde ele alınmıştır. Devamında ise şairin şiirleri biçim ve içerik yönlerinden analiz edilmiştir. Bu çalışmada, Halk Şairi Mahmut Işık'a ait 108 şiirin nazım biçimleri, edebî sanatları ve tematik yapıları ayrıntılı olarak değerlendirilerek Mahmut Işık'ın âşıklık geleneği içerisindeki konumu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Minstrel Tradition, a deeply rooted and distinctive element of Turkish oral literature, has played a vital role in transmitting cultural memory and preserving national identity across generations. Minstrels have acted as cultural intermediaries, expressing both individual sentiments and collective values through poetic performance. Their works reflect not only the aesthetic dimensions of folk creativity but also the socio-cultural dynamics of their time. This study offers a comprehensive examination of the Minstrel Tradition within Turkish folk literature, with particular attention to its regional expression in Kars. It focuses on the life, artistic perspective, and literary style of Mahmut Işık, a contemporary folk poet representative of this tradition. The analysis encompasses 108 of his poems, evaluating them in terms of form, stylistic features, and thematic depth. By situating Mahmut Işık's oeuvre within the broader context of the Minstrel Tradition, the study aims to shed light on the enduring legacy and regional nuances of Turkish folk poetry.