BRICS ekonomilerinin makroekonomik göstergelerinin emtia fiyatları üzerine etkileri
The effects of macroeconomic indicators of BRICS economies on commodity prices
  1. Tez No: 987368
  2. Yazar: ALİ ÇAĞRI AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: BRICS ülkeleri, makroekonomik göstergeler, emtia fiyatları, enerji, tarım, metal, VAR modeli, dinamik regresyon, küresel piyasa dalgalanmaları, arz-talep dengesi, ekonomik politika, Döviz kuru, Ekonomik büyüme, Enflasyon, Faiz oranları, BRICS countries, macroeconomic indicators, commodity prices, energy, agriculture, metals, VAR model, dynamic regression, global market fluctuations, supply-demand balance, economic policy, Exchange rate, Economic growth, Inflation, Interest rates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, BRICS ülkelerindeki makroekonomik göstergelerin enerji, tarım ve metal emtia fiyatları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ekonomik büyüme, enflasyon, faiz oranları, döviz kurları ve dış ticaret dengesi gibi değişkenlerin, emtia fiyatları üzerindeki arz ve talep yönlü etkileri yapısal VAR modelleri ve dinamik regresyon teknikleri ile analiz edilmiştir. Bulgular, ülkeler ve emtia türlerine göre farklılık göstermektedir. Çin ve Hindistan talep yönlü fiyat artışlarında etkili olurken, Rusya ve Brezilya arz yönlü dalgalanmaları belirlemektedir. Güney Afrika ise özellikle değerli metallerde piyasa istikrarına katkı sağlamaktadır. Döviz kuru ve faiz oranları kısa vadeli oynaklığı, enflasyon ise arz-talep dengesini etkileyen önemli faktörler olarak öne çıkmaktadır. Çalışma hem arz hem de talep yönlü etkileri bütüncül bir şekilde ele alarak politika yapıcılar ve yatırımcılar için yol gösterici bilgiler sunmaktadır. Bulgular, BRICS ülkeleri ve diğer gelişmekte olan ekonomilerin makroekonomik göstergeleri ile küresel emtia piyasaları arasındaki ilişkiyi anlamak ve sürdürülebilir stratejiler geliştirmek açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of macroeconomic indicators in BRICS countries on energy, agricultural, and metal commodity prices. The supply and demand-side effects of variables such as economic growth, inflation, interest rates, exchange rates, and trade balance on commodity prices were analyzed using structural VAR models and dynamic regression techniques. The findings vary by country and commodity type. China and India are influential in demand-side price increases, while Russia and Brazil determine supply-side fluctuations. South Africa, on the other hand, contributes to market stability, especially in precious metals. Exchange rates and interest rates are significant factors affecting short-term volatility, while inflation influences the supply-demand balance. The study comprehensively addresses both supply and demand-side impacts, providing valuable insights for policymakers and investors. The findings are important for understanding the relationship between macroeconomic indicators in BRICS countries and other emerging economies and global commodity markets, and for developing sustainable strategies.