Kentsel ısı adası etkisinin kent ve bina parametreleri üzerinden incelenmesi: AnkaraSöğütözü – Çukurambar örneği
Examining the urban heat island effect through city and building parameters: the case of Söğütözü – Çukurambar in Ankara
  1. Tez No: 987374
  2. Yazar: AYŞE MEHLİKA TOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL AYÇAM, PROF. DR. ASENA SOYLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Climate change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, günümüzde küresel ölçekte karşılaşılan en önemli çevresel afetlerden biri haline gelmektedir. Nüfusu giderek artan kentlerde sera gazı salımlarının yükselmesi, yeşil alanların azalması, geçirimsiz ve yüksek ısı depolayan yapı malzemelerinin kullanımı gibi etkenler, kentlerdeki iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini arttırmakta ve kentsel ısı adası etkisinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kentlerde etkisi her geçen gün artan kentsel ısı adası etkisinin azaltılabilmesi için çeşitli stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan tez çalışmasının amacı, yoğun ve yüksek yapılaşmanın olduğu kentlerde önemli bir sorun haline gelen kentsel ısı adası etkisini, kent ve bina parametreleri üzerinden analiz ederek, bu etkinin azaltılmasına yönelik stratejiler geliştirmektir. Bu doğrultuda tez çalışmasının ilk aşamasında Ankara ilinin Çankaya ilçesi ile Ankara–Eskişehir yoluna ait Land Surface Temperature (LST) ve Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) haritaları ArcGIS Pro yazılımıyla oluşturulmuş ve Söğütözü–Çukurambar bölgesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Seçilen alanda termal kamera çekimleri yapılmış ve alanda kullanılan malzemelerin albedo değerleri hesaplanmıştır. İkinci aşamada ise saha ölçümlerinden ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilen veriler doğrultusunda, çalışma alanında kullanılan kaplama malzemelerinin yansıtıcılık değerleri ile mevcut yapılaşma değiştirilerek dört farklı senaryo oluşturulmuş ve ENVI-met programına aracılığıyla mikroiklim simülasyonları yapılmıştır. Simülasyon sonuçlarından yer yüzey sıcaklığı, potansiyel hava sıcaklığı, rüzgâr hızı, kısa dalga ışınımı ve PET haritaları dört senaryo bağlamında incelenmiştir. Yapılan çalışmada, küresel ısınmanın etkisiyle artacak sıcaklıkların ve yüksek katlı ek yapılaşmanın kentsel ısı adası etkisini artırıcı yöndeki etkisi ortaya koyulmuştur. Ayrıca kaplama malzemelerinin yansıtıcılık özelliklerindeki değişimin kentsel ısı adası üzerindeki azaltıcı etkisi belirlenmiş ve Söğütözü–Çukurambar gibi yoğun ve yüksek cam cephelerin bulunduğu alanlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Climate change has become one of the most significant environmental disasters encountered on a global scale today. Factors such as rising greenhouse gas emissions in increasingly populated cities, the reduction of green spaces, and the use of impermeable and heat-retaining building materials are exacerbating the negative effects of climate change in cities and contributing to the emergence of the urban heat island effect. Therefore, various strategies need to be developed to reduce the urban heat island effect, whose impact is increasing day by day in cities. In this context, the aim of this thesis is to analyze the urban heat island effect, which has become a significant problem in densely built-up cities, through city and building parameters, and to develop strategies to reduce this effect. In line with this, in the first phase of the thesis study, Land Surface Temperature (LST) and Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) maps of the Çankaya district of Ankara province and the Ankara-Eskişehir Road were created using ArcGIS Pro software, and the Söğütözü-Çukurambar region was selected as the study area. Thermal camera images were captured in the selected area, and the albedo values of the materials used in the area were calculated. In the second stage, based on field measurements and data obtained from the General Directorate of Meteorology, four different scenarios were created by modifying the reflectivity values of the coating materials used in the study area and the existing structure, and microclimate simulations were performed using the ENVI-met program. The simulation results, including ground surface temperature, potential air temperature, wind speed, shortwave radiation, and PET maps, were examined in the context of the four scenarios. The study revealed that rising temperatures due to global warming and high-rise additional development increase the urban heat island effect. Furthermore, the mitigating effect of changes in the reflectivity properties of paving materials on the urban heat island was determined, and recommendations were made for areas with dense and high glass facades, such as Söğütözü–Çukurambar.