Süt permatı ortamında bazı probiyotik suşlardan hücresiz süpernatant üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of cell-free supernatantfrom selected probiotic strains in milk permeate medium
- Tez No: 987377
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE YILMAZ ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paraprobiyotikler, Paraprobiotics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Güncel biyoteknoloji uygulamalarında postbiyotikler, probiyotiklerin canlılık gerektiren sınırlılıklarını ortadan kaldıran, yüksek stabilite ve güvenilirlik sunan fonksiyonel bileşenler olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, süt endüstrisinin değerli bir yan ürünü olan permeatın postbiyotik üretimi için biyoteknolojik bir substrat olarak değerlendirilmesini amaçlamıştır. Bu kapsamda, Lactobacillus paracasei subsp. casei, Lactobacillus acidophilus LA-5, Lacticaseibacillus rhamnosus ve Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 suşları ile fermente edilen süt permeatından elde edilen hücresiz süpernatantların bazı kimyasal özellikleri incelenmiştir. Süt permeatında fermantasyon süresince L. casei, L. acidophilus LA-5 ve B. lactis BB12 için canlılık artış oranları %100'ün üzerinde saptanmıştır. Hücresiz süpernatantlarda ekzopolisakkarit miktarı en düşük 0,32 mg/L B. lactis BB12 suşunda, en yüksek ise 0,46 mg/L L. rhamnosus içeren ortamda saptanmıştır (p>0,05). L. acidophilus LA-5 kullanılarak elde edilen hücresiz süpernatantın en yüksek miktarda şeker bileşenleri (glikoz 0,40 mg/kg, galaktoz 2,06 mg/kg ve laktoz 34,49 mg/kg) içerdiği belirlenmiştir. En yüksek asetik asit (3,34 mg/kg), propiyonik asit (1,73 mg/kg) ve bütirik asit (2,62 mg/kg) değerleri L. rhamnosus ile inoküle edilen ortamda; en yüksek laktik asit miktarı (1,72 mg/kg) ise B. lactis BB12 ile inoküle edilen ortamdan elde edilen hücresiz süpernatantta saptanmıştır. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi kullanılarak gerçekleştirilen analizde, hücresiz süpernatantların benzer fonksiyonel gruplarla karakterize olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada süt endüstrisi yan ürünlerinin fonksiyonel gıda bileşenlerine dönüştürülmesine yönelik sürdürülebilir yaklaşımı hedefleyen ve gelecekte yürütülecek araştırmalara temel oluşturacak nitelikte bulgular elde edilmiştir. Bu kapsamda çalışma, süt permeatının postbiyotik kategorisinde yer alan hücresiz süpernatantların üretimi için değerlendirilmesi, biyoaktivite özellikleri sergileyen ürünlerin geliştirilmesi, çevresel kazanımların sağlanması ve ekonomik açıdan sürdürülebilir stratejilerin oluşturulması açısından potansiyel bir strateji sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In contemporary biotechnology applications, postbiotics stand out as functional components that overcome the viability-dependent limitations of probiotics, offering high stability and reliability. This study aimed to evaluate milk permeate, a valuable by- product of the dairy industry, as a biotechnological substrate for postbiotic production. In this context, certain chemical properties of the cell-free supernatants obtained from milk permeate fermented with Lactobacillus paracasei subsp. casei, Lactobacillus acidophilus LA-5, Lacticaseibacillus rhamnosus, and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12 were examined. During fermentation in milk permeate, the viability increase rates of L. casei, L. acidophilus LA-5, and B. lactis BB12 were determined to be above 100%. In the cell-free supernatants, the lowest exopolysaccharide content (0,32 mg/L) was observed in the medium containing B. lactis BB12, while the highest value (0,46 mg/L) was detected in the medium containing L. rhamnosus (p>0,05). The cell-free supernatant obtained using L. acidophilus LA-5 contained the highest amounts of sugar components (glucose 0,40 mg/kg; galactose 2,06 mg/kg; and lactose 34,49 mg/kg). The highest acetic acid (3,34 mg/kg), propionic acid (1,73 mg/kg), and butyric acid (2,62 mg/kg) levels were obtained in the medium inoculated with L. rhamnosus, whereas the highest lactic acid amount (1,72 mg/kg) was found in the cell-free supernatant obtained from the medium inoculated with B. lactis BB12. Fourier Transform Infrared Spectroscopy analysis revealed that the cell-free supernatants were characterized by similar functional groups. The study yielded findings that may serve as a foundation for future research targeting sustainable approaches to converting dairy industry by-products into functional food ingredients. In this regard, the study presents a potential strategy for evaluating milk permeate in the production of cell-free supernatants, classified as postbiotics, which can lead to the development of products with bioactive properties, achieve environmental benefits, and establish economically sustainable strategies.