Sosyal medyada etkileyici pazarlama bağlamında Instagram ve Tiktok fenomenliği
Instagram and Tiktok phenomenon in the context of influencer marketing in social media
- Tez No: 987427
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KÜÇÜK DURUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda sosyal medya kullanım oranının son derece artmış olmasıyla birlikte, sosyal medya platformlarına karşı oluşan talepte oldukça artmıştır. Zamanlarının çoğunu sosyal medya platformlarında geçiren bireyler, bu platformlar üzerinden içerikler üreterek gelir elde etmeye, buna paralel olarak markalar da ürünlerini pazara sunarken sosyal medya platformlarını kullanmaya başlamıştır. Markanın ürün ve hizmetini kendi sosyal medya hesaplarında paylaşan fenomenler bu faaliyetleri ile belirli bir ücret almaktadır. Bu durumun özellikle gençlerin dikkatini çektiği ve kolay yoldan, kısa zamanda para kazanmanın bir yolu olarak tercih edildiği görülmektedir. Fenomenliğin oldukça yaygınlaştığı bu dönemde, gençlerin fenomen olma tercihlerindeki motivasyonlarının ne olduğu ve bunu kısa vadeli bir iş mi yoksa uzun vadeli bir meslek olarak mı değerlendirdikleri konusu bir araştırma problemi olarak ortaya çıkmıştır. Hazırlanan bu tez çalışmasında, belirlenen örneklem üzerinden elde edilen veriler fenomenler için yaptıkları faaliyetlerin bir meslek olarak görülmediği sonucunu ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
With the increase in the rate of social media usage in recent years, the demand for social media platforms has also increased considerably. Individuals who spend most of their time on social media platforms have started to generate income by producing content on these platforms, and in parallel, brands have started to use social media platforms when launching their products. Influencers who share the brand's products and services on their own social media accounts receive a certain fee for these activities. It is seen that this situation attracts the attention of young people in particular and is preferred as a way to earn money easily and in a short time. In this period when influencerism has become quite widespread, the issue of what the motivations of young people are in choosing to become a phenomenon and whether they consider it as a short-term job or a long-term profession has emerged as a research problem. In this thesis study, the data obtained from the determined sample has revealed that the activities carried out by the phenomena are not seen as a profession.