İki yaş altı çocuklarda C-MAC videolaringoskop 1 no'lu Miller Bleyd'in epiglotun kaldırılması veya dil köküne yerleştirilmesinin laringoskopik görüntüye etkisi
The effect of the laryngoscopic view with C-MAC videolaryngoscope size 1 Miller Bleyd lifting the epiglottis or the base of tongue in children younger than two years of age
- Tez No: 987426
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİNE BEGEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnfant, entübasyon, laringoskopi, glottis, İnfant, intubation, laryngoscopy, glottis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2 yaş altı çocuklarda C-MAC VL 1 no'lu Miller bleyd ile epiglotu kaldırarak veya bleydin ucunu dil köküne (vallekula) yerleştirerek yapılan laringoskopi sırasında glottik görüntüyü ve entübasyon süresini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Trakeal entübasyon ile genel anestezi altında elektif cerrahi geçirecek 2 yaş altı, ASA I ve II toplam 127 olgu çalışmaya alındı. Standart monitörizasyonu takiben anestezi indüksiyonunda fentanil (1 mcg/kg İV), tiyopental (5 mg/kg İV) ve oksijenle beraber inhaler sevofluran (%8) ve kas gevşemesi için rokuronyum (0,6 mg/kg İV) uygulandı. Tüm olguların omuzları bir havlu rulo ile hafifçe kaldırıldı ve yaşlarına uygun boyutta, içine stile yerleştirilmiş, kafsız, spiralli ETT ile entübasyon yapıldı. C-MAC VL 1 no'lu Miller bleydin, dil köküne (vallekula) yerleştirilen olgular Grup V (n=62) ve Miller bleyd epiglotun altına yerleştirilen olgular Grup E (n=65) olarak tanımlandı. Olguların KAH, OAB, SpO2, EtCO2 ölçümleri; indüksiyondan önce, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1.dk, 3.dk ve 5.dk şeklinde kaydedildi. Bütün olguların POGO, CL, IDS ve subjektif entübasyon zorluk skorları, laringoskopi ve entübasyon süreleri, entübasyon girişim sayısı, ETE sırasında optimizasyon prosedürleri ve komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Demografik verileri benzer olan olguların POGO ve Cormack-Lehane skoru Grup E'de istatistiksel açıdan anlamlı olup daha iyi bulundu. Laringoskopi ve entübasyon süresi Grup V'de istatistiksel açıdan anlamlı olup daha kısaydı. Subjektif entübasyon zorluk skoru Grup V'de anlamlı daha kolay olup, IDS skoru ise gruplar arasında benzerdi. Grupların entübasyon girişim sayısı, uygulanan optimizasyon manevra sayısı, KAH, OAB, SpO2 ölçümleri istatistiksel açıdan benzerdi. Sonuç: Çalışmamızda iki yaş altı çocuklarda C-MAC Miller VL 1 no'lu bleydin epiglotu kaldırarak kullanımının, vallekulaya yerleştirerek kullanımına göre glottik görselleştirmeyi iyileştirdiği, laringoskopi ve entübasyon sürelerini uzattığı gösterildi. Daha hızlı desatüre olan bu yaş grubu çocuklarda havayolu yönetiminde C-MAC Miller VL 1 no'lu bleydi vallekulaya yerleştirerek kullanmanın daha faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: In our study, we aimed to evaluate the glottic visualization and time to intubation during laryngoscopy performed with the C-MAC VL size 1 Miller blade lifting the epiglottis or placing the tip of the blade on the base of the tongue (vallecula) in children younger than 2 years of age. Materials and Methods: Totally 127 children younger than 2 years of age who were classified ASA I and II patients will undergo elective surgery under general anesthesia with tracheal intubation, was included in the study. Following standard monitoring, fentanyl (1 mcg/kg IV), thiopental (5 mg/kg IV) and inhaled sevoflurane (8%) with oxygen and rocuronium (0.6 mg/kg IV) for neuromuscular blokade were administered for anesthesia induction. The shoulders of all patients were slightly lifted with a towel roll and intubation was performed with an uncuffed spiral ETT with a stylet of the appropriate size for their age. The patients in which the C-MAC VL size 1 Miller blade was placed on the base of the tongue (vallecula) were defined as Group V (n=62) and the patients where it was placed under the epiglottis were defined as Group E (n=65). HR, MAP, SpO2, EtCO2 measurements of the patients were recorded as before induction, after induction, after intubation 1st, 3rd and 5th minutes. POGO, CL, IDS and subjective intubation difficulty scores, times to laryngoscopy and intubation, number of intubation attempts, optimization procedures during ETE and complications were recorded of all patients. Results: Demographic characteristics of the groups were similar but POGO and Cormack-Lehane scores were statistically significant and better in Group E. Time to laryngoscopy and intubation were statistically significant and shorter in Group V. Subjective intubation difficulty score was significantly easier in Group V, and IDS score was similar between groups. The number of intubation attempts and optimization maneuvers, HR, MAP, and SpO2 measurements of the groups were statistically similar. Conclusion: In our study, it was shown that the use of the C-MAC VL size 1 Miller blade in children younger 2 years of age by lifting under the epiglottis improves glottic visualization and prolongs laryngoscopy and intubation times compared to it use by placing on the vallecula. We think that it may be more beneficial to use the C-MAC VL size 1 Miller blade in the vallecula in the airway management of children in this age group who desaturate more rapidly.