Nomofobi (akıllı telefon bağımlılığı) ve dijital okuryazarlık arasındaki ilişkinin saptanması: Gürsu Belediyesi üzerine bir inceleme
Determination of the relationship between nomophobia (smart phone addiction) and digital literacy: A study on Gürsu Municipality
- Tez No: 987428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DEMİRCİOĞLU BİRİCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Nomofobi, akıllı telefon bağımlılığı, dijital okuryazarlık, Gürsu, Nomophobia, smartphone addiction, digital literacy, Gürsu
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Son zamanlarda akıllı telefonlar ailelerde ve işyerlerinde vazgeçilmez cihaz haline geldi ve insanların alışkanlıklarını ve toplumlardaki etkileşim biçimlerini değiştirdi. İnsanlar akıllı telefonları nasıl ve hangi amaçlarla kullanmaktadır? İnsanların cep telefonlarına bağımlılığı/kötüye kullanımı var mıdır? Gibi sorular gerek bilim, gerek toplum çevrelerinde dile getirilmektedir. Bu bağlamda araştırmada, akıllı telefon bağımlılığı olan bireylerin bağlanma temsilleri ve kullanım yoğunluğunun anket yöntemi kullanılarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu 200 kişiden oluşmaktadır. Akıllı telefon kullanan katılımcılar, gün içerisinde akıllı telefon ile geçirdikleri vakit, telefona olan bağlılıklarını ölçmek amacıyla Gürsu belediyesinde çalışan 46 kadın 153 erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Verilerin toplanması için Frekans tablosu demografik bilgi formu kullanılmıştır. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların cinsiyetleri, yaşları ve akıllı telefon kullanım özellikleri ile bağımlılık düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Verilerin analizinde SPSS 27 istatistik paket programı kullanıldı. Sosyodemografik sorular için frekans tablosu oluşturuldu. Değişkenlerin grup ortalamalarındaki farklılıkları görebilmek için 2 gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem t-test 3 ve daha fazla gruplu değişkenlerde One-Way ANOVA Analizi uygulandı. Yapılan bu uygulama ile Akıllı Telefon Bağımlılığı olan bireylerin bağlanma temsilleri, bilinçsiz kullanım ve Sosyodemografik bilgileri hakkında önemli bilgilere ulaşılabileceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak çalışmamıza katılan personelin bazılarının akıllı telefon bağımlısı riski taşıdığı, çalışma grubunun büyük bir kısmının ise akıllı telefon bağımlılığı riski taşımadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, smartphones have become indispensable devices in families and workplaces and have changed people's habits and the way they interact in societies.Questions such as“How and for what purposes do people use smartphones?”and“Is people's addiction to mobile phones being abused?”are being raised in both scientific and social circles. In this context, the aim of the research was to conduct a survey to determine the addiction status and usage intensity of individuals with smartphone addiction. In the field research study, data were collected with a questionnaire prepared using the“Üsküdar Nomophobia Scale”developed by Tarhan et al. (2022). The created survey form was delivered to the participants via Google form. Frequency table demographic information form was used to collect data. According to the findings of the research, there is a statistically significant relationship between the participants' gender, age, smartphone usage characteristics and their addiction levels. SPSS 27.0 statistical package program was used in the analysis of the data. A frequency table was created for sociodemographic questions. In order to see the differences in the group means of the variables, independent sample t-test was applied for variables with 2 groups and One-Way ANOVA Analysis was applied for variables with 3 or more groups. According to the research results, it has been determined that excessive use leads to negative consequences in terms of functionality. It has also been concluded that miscommunication problems occur due to excessive phone use.