Sosyal medyada animasyonlu reklamların etkileşim üzerindeki etkisi
The impact of animated advertisements on engagement in social media
- Tez No: 996884
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİNDE AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya reklamcılığı, animasyonlu içerikler, dijital pazarlama, kullanıcı etkileşimi, marka algısı, Social media advertising, animated content, digital marketing, user engagement, brand perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşmenin hızlı ilerleyişi, pazarlama iletişiminde köklü bir dönüşümü beraberinde getirmiştir. Bu süreçte sosyal medya, markaların hedef kitlelerine ulaşmak için en yoğun kullandıkları mecralardan biri haline gelmiştir. Geleneksel reklamcılık anlayışının sınırlarını aşarak kullanıcı merkezli, hızlı ve etkileşim odaklı bir yapıya evrilen sosyal medya stratejileri içerisinde, animasyonlu reklamlar dikkat çekici estetikleri ve güçlü anlatım teknikleriyle ön plana çıkmaktadır. Animasyon içerikler, sundukları hareketli ve dinamik yapı sayesinde kullanıcıların platformlar arası hızlı geçişlerinde dikkat çekme olasılığını artırmakta ve böylece reklam mesajlarının algılanabilirliğini yükseltmektedir. Harvard Business Review (2021) verilerine göre, insan beyni hareketli görselleri sabit görsellere oranla 60.000 kat daha hızlı işlemekte, bu durum animasyonun pazarlama iletişiminde neden etkili bir araç olduğunu açıklamaktadır. Özellikle Instagram, TikTok ve YouTube gibi görselliğin ön planda olduğu platformlarda yapılan araştırmalar, animasyon destekli reklamların izlenme, beğeni, yorum ve paylaşım gibi etkileşim metriklerinde statik reklamlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek performans gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanında animasyon, sadece dikkat çekmekle kalmayıp, anlatı yapısıyla duygusal bağ kurmayı da kolaylaştırmakta; böylece marka algısını güçlendirmekte ve içeriklerin viral yayılımını teşvik etmektedir. Bu bağlamda, animasyonlu reklamların sunduğu görsel dinamizm, hızlı anlaşılabilirlik, duygusal yoğunluk ve hikâye anlatımı becerisi, sosyal medya reklamcılığında önemli bir rekabet avantajı sunmaktadır. Animasyon, kullanıcıların kısa süreli dikkat aralıklarına hitap ederek bilgi aktarımını kolaylaştırmakta; aynı zamanda estetik ve duygusal deneyim sunarak marka sadakati yaratmaktadır. Çalışma kapsamında, animasyonlu reklamların sosyal medya kullanıcıları üzerindeki etkisi çok yönlü bir biçimde analiz edilmekte; kullanıcı etkileşimi, marka algısı ve içerik paylaşım motivasyonları bağlamında rolü değerlendirilmektedir. Sonuçlar, markaların dijital kampanyalarında animasyonu daha yaratıcı ve stratejik biçimde kullanmalarının, yalnızca görünürlüklerini değil, aynı zamanda kullanıcı bağlılıklarını ve marka sadakatini artırmada kritik bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of digitalization has led to a profound transformation in marketing communications. In this process, social media has become one of the most intensively used channels by brands to reach their target audiences. Within social media strategies, which have evolved beyond the boundaries of traditional advertising towards a user-centered, fast-paced, and interaction-focused structure, animated advertisements have come to the forefront with their striking aesthetics and powerful narrative techniques. Animated content, with its dynamic and mobile structure, increases the likelihood of capturing users' attention during rapid transitions across platforms, thereby enhancing the perceptibility of advertising messages. According to Harvard Business Review (2021), the human brain processes moving visuals 60,000 times faster than static images, explaining why animation is such an effective tool in marketing communications. Research conducted on visually dominant platforms such as Instagram, TikTok, and YouTube reveals that animated advertisements significantly outperform static ads in engagement metrics such as views, likes, comments, and shares. Moreover, animation not only captures attention but also facilitates emotional bonding through narrative structures, thereby strengthening brand perception and encouraging the viral spread of content. In this context, the visual dynamism, rapid comprehensibility, emotional intensity, and storytelling capacity offered by animated advertisements provide a substantial competitive advantage in social media marketing. Animation appeals to users' short attention spans, facilitating faster information transfer while simultaneously delivering an aesthetic and emotional experience that fosters brand loyalty. Within the scope of this study, the impact of animated advertisements on social media users is analyzed from a multi-dimensional perspective, evaluating their role in user engagement, brand perception, and content-sharing motivations. The findings demonstrate that the creative and strategic use of animation in digital campaigns not only enhances brand visibility but also plays a critical role in increasing user loyalty and strengthening brand commitment.