Searching for new timbres through the prism of spectral music
Spektral müziğin prizmasından yeni tınılar aramak
  1. Tez No: 987436
  2. Yazar: ENİS GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. RENé UİJLENHOET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa müziği, Batı müziği, Klasik batı müziği, Sanat müziği, European music, Western music, Classical western music, Art music
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Codarts Hogeschool Voor de Kunsten
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, yazarın kendi kompozisyon pratiğinin tınısal ve dokusal paletini zenginleştirmek temel amacıyla; spektral müziğin teorik temellerini, tekniklerini ve estetik çıkarımlarını incelemektedir. Erken dönem spektral eserlerdeki kompozisyon yapılarının nasıl analiz edilebileceği ve yeni müziklere nasıl uygulanabileceği araştırma sorusunun rehberliğinde; çalışma, sesin fiziksel özelliklerini—doğuşkanlar serisi, harmoniklik, inharmoniklik ve formantlar gibi—müzikal malzeme için potansiyel kaynaklar olarak irdelemektedir. Metodoloji, Tristan Murail'in Désintégrations eserinin detaylı bir analizini içermektedir; bu eser, frekans modülasyonu (FM), ring modülasyonu (RM) ve harmonik ile inharmonik spektrumlar arasındaki enterpolasyon (geçiş) dahil olmak üzere temel spektral tekniklerin net bir şekilde ortaya konması nedeniyle seçilmiştir. Makale ayrıca frekans kaydırma ve genleştirme gibi bozum (distortion) tekniklerini ve spektral eğitimler için OpenMusic ve özel olarak hazırlanmış Pure Data yaması (patch) gibi bilgisayar destekli kompozisyon araçlarının kullanımını araştırmaktadır. Bu araştırmanın pratik uygulaması, Konsolide, Creating Unnecessary Troubles over Non-Existing... Whatever's ve Alienate. gibi orijinal bestelerden oluşan bir portfolyo aracılığıyla sunulmaktadır. Bu eserler, spektral armoni, mikrotonalite ve enstrümantal sentezin akustik bir ortama entegrasyonunu sergilemektedir. Tez, spektralizmi katı bir“ekol”olarak değil, bir“fikir havuzu”olarak—özellikle sesin iç detaylarının“büyütülmesi”süreci olarak—yeniden tanımlayarak, çeşitli kompozisyon stillerine uyarlanabilir alternatif bir armonik dil sunduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research explores the theoretical foundations, techniques, and aesthetic implications of spectral music, with the primary goal of enriching the timbral and textural palette of the author's own compositional practice. Guided by the research question of how compositional structures in early spectral works can be analyzed and applied to new music , the study examines the physical properties of sound—such as the overtone series, harmonicity, inharmonicity, and formants—as potential sources for musical material. The methodology includes a detailed analysis of Tristan Murail's Désintégrations, selected for its clear exposition of fundamental spectral techniques including frequency modulation (FM), ring modulation (RM), and the interpolation between harmonic and inharmonic spectra. The paper further investigates distortion techniques, such as frequency shifting and stretching, and the use of computer-aided composition tools like OpenMusic and a custom-built Pure Data patch for spectral tutorials. The practical application of this research is demonstrated through a portfolio of original compositions, including Konsolide, Creating Unnecessary Troubles over Non-Existing... Whatever's, and Alienate.. These works illustrate the integration of spectral harmony, microtonality, and instrumental synthesis into an acoustic setting. The thesis concludes by redefining spectralism not as a rigid“school,”but as a“pool of ideas”—specifically as a process of“amplification”of the inner details of sound—that offers an alternative harmonic language adaptable to various compositional styles