Derin üst sulkus deformitesinde hyalüronik asit dolgusunun kornea topografisi ve gözyaşı parametrelerine olan etkisi
The effect of hyaluronic acid filler on corneal topography and tear film parameters in patients with superior sulcus deformity
- Tez No: 987441
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN ARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dermal dolgu, Göz kapağı, Gözyaşı filmi, Hyalüronik Asit, Kornea topografisi, Göz kapakları, Ön göz segmenti, Dermal filler, Eyelid, Tear film, Hyaluronic acid, Corneal topography, Eyelids, Anterior eye segment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaçlar: Derin üst sulkus deformitesi bulunan erişkinlerde üst sulkus hyalüronik asit (HA) dolgusunun; korneal topografik parametreler ile oküler yüzey ve gözyaşı filmi üzerindeki etkilerini prospektif ve kontrollü olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Derin üst sulkus deformitesi bulunan ve HA dolgu uygulanan 20 olgu ile 26 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Uygulama suborbikülaris düzlemde kanül ile yapılmış ve anatomik yerleşimi ultrasonografi ile doğrulanmıştır. Uygulama öncesi ve sonrası 1., 3. ve 6. aylarda; Ocular Surface Disease Index (OSDI), marjin refleks mesafesi (MRD-1), Pentacam HR ile korneal topografi, gözyaşı kırılma zamanı (TBUT) ve anestezisiz Schirmer testi standardize protokolle ölçülmüştür. Bulgular: Fotometrik analizde 1. ayda pretarsal mesafe anlamlı azalırken preseptal mesafe artmış (p<0,05), MRD-1 stabil kalmıştır. TBUT 1. ayda anlamlı azalmış (p=0,005), 3. ayda başlangıç düzeylerine dönmüş ve 6. ayda anlamlı artmıştır (p=0,009); Schirmer testi stabil seyretmiştir. OSDI skorları 6. ayda istatistiksel olarak artsa da klinik olarak hafif düzeyde kalmıştır. Korneal parametrelerde 1. ve 3. ayda anlamlı değişiklik izlenmezken, 6. ayda K1, K2 ve Kmean'de minimal düzleşme saptanmış (p<0,05); Kmax, astigmatizma ve pakimetri değişmemiş ve kontrol grubu ile tüm dönemlerde benzer bulunmuştur. Sonuç: Üst sulkus HA dolgusu hedeflenen anatomik düzelmeyi sağlarken, oküler yüzey ve refraktif stabilite açısından genel olarak güvenilir görünmektedir. Korneal topografide düşük amplitüdlü, zamana bağlı ve geri dönüşümlü bir adaptasyon paterni izlenmiş; klinik açıdan anlamlı, kalıcı iyatrojenik astigmatizma saptanmamıştır. Biyometrik planlama gereken olgularda ölçümlerin zamanlaması ve tekrarı önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effects of hyaluronic acid (HA) filler applied to the superior sulcus on corneal topographic parameters and ocular surface and tear film metrics in adults with superior sulcus deformity. Methods: In this single-center prospective study, 20 patients with superior sulcus deformity who underwent HA filler injection and 26 healthy controls were included. The filler was injected into the suborbicularis plane using a cannula, with anatomical placement confirmed by ultrasonography. Assessments were performed preoperatively and at 1, 3, and 6 months post-injection using a standardized protocol, including the Ocular Surface Disease Index (OSDI), margin reflex distance-1 (MRD-1), corneal topography measured with Pentacam HR, tear break-up time (TBUT), and non-anesthetized Schirmer test. Results: Photometric analysis showed a significant decrease in pretarsal distance and an increase in preseptal distance at 1 month (p<0.05), while MRD-1 remained unchanged. TBUT decreased at 1 month (p=0.005), normalized by 3 months, and increased at 6 months (p=0.009), with stable Schirmer values and statistically but clinically mild OSDI changes. Corneal topography was unchanged at 1 and 3 months; at 6 months, minimal flattening of K1, K2, and mean keratometry was observed (p<0.05), with unchanged Kmax, astigmatism, and pachymetry comparable to controls. Conclusions: HA filler injection for superior sulcus deformity provided effective anatomical correction without compromising ocular surface integrity or refractive stability, with a low-amplitude, time-dependent, and reversible corneal adaptive response supporting procedural safety when biometric measurements are appropriately timed.