Gebelerde sosyodemografik veriler ile eş desteğinin uyku kalitesine etkisi
The effect of spousal support on sleep quality in pregnant women: A study of socio-demographic data
  1. Tez No: 987447
  2. Yazar: HATİCE ÖZBİL ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA OĞULLUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Uyku Kalitesi, Eş Desteği, Pregnancy, Sleep Quality, Spousal Support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gebelik birçok fiziksel ve psikososyal değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu değişimlerden gebenin uyku kalitesi de etkilenmektedir. Literatürde gebelikte uyku kalitesi ve gebelerin eşlerinden aldığı desteğin önemini vurgulayan çalışmalar mevcuttur. Bu araştırmanın amacı sosyodemografik veriler ve eş desteğinin uyku kalitesi üzerindeki etkisini incelemektir. Bu bağlamda yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, gebelik haftası gibi sosyodemografik değişkenler ve gebelik döneminde algılanan eş desteği algısı incelenmiş; bu unsurların uyku kalitesi ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Araştırma, gebelikte uyku kalitesini etkileyebilen bireysel ve sosyal etkenlerin birlikte değerlendirildiği bütüncül bir görüş açısı sunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve analitik bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe İzlem Polikliniği ve Gebe Okuluna başvuran dâhil edilme kriterlerini karşılayan 18-49 yaş aralığındaki gebeler oluşturmaktadır. Gerekli izin ve onaylar alındıktan sonra gönüllü katılımcıların onamları alınarak, katılımcılardan Sosyodemografik Veri Formu, Gebelerde Eş Desteği Algısı Ölçeği ve Pittshburgh Uyku Kalitesi Ölçeğini' ni doldurmaları istendi. Veriler, Jamovi (versiyon 1.0) yazılımı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya 240 gebe katılmış olup %41,25' i 25-29 yaş aralığında ve %53,33'ü üçüncü trimester dönemindeydi. Katılımcıların PUKI puan ortalaması 6,44 (SS=2,69) olup %75' inin PUKI puanı 5 ve üzerindeydi. Yaşı 35 yaş ve üzerinde olan gebelerin 18-24 yaş (p=0,036) ve 25-29 yaş aralığında (p=0,002) olanlara göre uyku kalitesi daha iyi; 3.trimester dönemindeki gebelerin 1.trimester (p=0,001) ve 2.trimester (p=0,001) döneminde olanlara göre uyku kalitesi daha kötü bulundu. Toplam GEDAÖ puan ortalaması ise 66,76 (SS=12,90)' ydı. Gebe yaşının (p=0,003) ve eş yaşının (p=0,004) 35 yaş ve üzerinde, evlilik süresinin 5 yıl ve üzerinde (p=0,001), gebelik sayısının 3 ve üzerinde olması (p=0,001), 2 veya daha fazla yaşayan çocuğun bulunması (p=0,001), aynı evde yardımcı birinin bulunmaması (p=0,035) durumlarında eş desteği algısının daha düşük olduğu görüldü. Gebelikte eş desteği algısı ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0,198). Sonuç: Uyku kalitesi gebenin yaşı arttıkça iyileşmiş olup, ileri gebelik haftalarında kötü bulunmuştur. Gebelerin eş desteği algısı ise yaş, evlilik süresi, gebelik ve çocuk sayısı gibi değişkenlerle ilişkili bulunmuştur. Buna bağlı olarak gebe takiplerinde bütüncül bir yaklaşımla, gebelerin tıbbi durumlarının yanında uyku profilinin sorgulanması ve aile içi destek durumunun değerlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Indroduction and Aim: Pregnancy is a period marked by numerous physical and psychosocial changes. These changes also affect the sleep quality of pregnant women. Studies in the literature emphasize the importance of sleep quality during pregnancy and the support received from partners. The aim of this study is to examine the effect of sociodemographic data and partner support on sleep quality. In this context, sociodemographic variables such as age, education level, employment status, and gestational age, as well as the perception of spousal support during pregnancy, were examined; the relationship between these factors and sleep quality was evaluated. The study aims to provide a holistic perspective that considers both individual and social factors that may affect sleep quality during pregnancy. Materials and Methods: This study was conducted as a cross-sectional, descriptive, and analytical study. The study population consisted of pregnant women aged 18-49 who met the inclusion criteria and attended the Obstetrics and Gynecology Department's Pregnancy Follow-up Clinic and Pregnancy School at Çorum Erol Olçok Training and Research Hospital. After obtaining the necessary permissions and approvals, informed consent was obtained from the volunteers, and participants were asked to complete the Sociodemographic Data Form, the Perception of Spousal Support Scale in Pregnant Women, and the Pittsburgh Sleep Quality Index. The data were analyzed using Jamovi (version 1.0) software. Results: The study included 240 pregnant women, 41,25% of whom were aged 25-29 and 53,33% of whom were in their third trimester. The participants' mean PUKI score was 6,44 (SD=2,69), with 75% having a PUKI score of 5 or above. Pregnant women aged 35 and over had better sleep quality compared to those aged 18-24 (p=0,036) and 25-29 (p=0,002). Pregnant women in the third trimester had poorer sleep quality compared to those in the first trimester (p=0,001) and second trimester (p=0,001). The total GEDAÖ mean score was 66,76 (SD=12,90). The age of the pregnant woman (p=0,003) and the age of the partner (p=0,004) age of 35 years or older, marriage duration of 5 years or longer (p=0,001), number of pregnancies of 3 or more (p=0,001), having 2 or more living children (p=0,001), and not having a helper in the same household (p=0,035). No significant relationship was found between perceived spousal support during pregnancy and sleep quality (p=0,198). Conclusion: Sleep quality improved with increasing maternal age but was found to be poor in advanced pregnancy weeks. The perception of spousal support among pregnant women was found to be associated with variables such as age, duration of marriage, pregnancy, and number of children. Accordingly, in prenatal care, it is recommended to adopt a holistic approach, inquiring about the sleep profile of pregnant women alongside their medical condition and assessing the level of support within the family.