Türk dizilerinin Fas izleyicileri üzerine etkileri
The effects of Turkish TV series on Moroccan audiences
  1. Tez No: 987501
  2. Yazar: MARIAM NADIF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL AKOVA HAVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dizileri, kültürlerarası iletişim, yumuşak güç, Fas, medya diplomasisi, kültürel köprü, izleyici etkisi, Turkish series, intercultural communication, soft power, Morocco, media diplomacy, cultural bridge, audience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme çağında medya ürünlerinin kültürlerarası köprü işlevi görmesi, özellikle televizyon dizilerinin yumuşak güç aracı olarak kullanımı akademik literatürde önemli bir araştırma alanı haline gelmiştir. Son on yılda Fas Krallığı'nda yerel televizyon kanalları ve dijital platformlarda yayınlanan dublajlı Türk dizilerinin yaygınlaşması, kültürlerarası iletişim bağlamında dikkat çekici bir fenomen oluşturmaktadır. Bu yayılım süreci, Faslı izleyiciler arasında kabullenme ve direniş mekanizmalarının eşzamanlı işleyişini tetiklemekte, toplumsal algı düzeyinde karmaşık tepki kalıpları ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırma, söz konusu medya akışının altında yatan dinamikleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel sorunsalını, Türk dizilerinin Fas toplumunda yarattığı kültürel etkilerin kaynaklarını sorgulama motivasyonu oluşturmaktadır. Türk dizilerinin Fas ülkesinde elde ettiği başarının temeli, izleyici kitlesinin psikolojik-kültürel yakınlığında mı yoksa dramatik anlatıların evrensel çekiciliğinde mi yatmaktadır? Türk dizilerinin tematik içeriklerinin Faslı izleyiciler üzerindeki sosyo-kültürel etkilerinin boyutları nelerdir? İlgili medya köprüsü, Fas ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin gelişiminde katalitik bir rol oynayabilir mi? Araştırma, bu sorular etrafında şekillenen kuramsal çerçeve içerisinde kültürlerarası iletişim teorilerinden yararlanarak analitik bir yaklaşım benimsemektedir.
Özet (Çeviri)
In the era of globalization, media products serve as intercultural bridges, with television series functioning as soft power instruments, establishing a significant research domain in academic literature. The proliferation of dubbed Turkish series broadcast on local television channels and digital platforms in the Kingdom of Morocco over the past decade constitutes a remarkable phenomenon within the context of intercultural communication. This dissemination process triggers simultaneous acceptance and resistance mechanisms among Moroccan audiences, generating complex response patterns at the societal perception level This research aims to analyze the underlying dynamics of the aforementioned media flow. The fundamental problem of the study interrogates the sources of cultural resonance that Turkish series create within Moroccan society: Does the foundation of this success lie in the psychological and cultural preparedness of the audience, or in the universal appeal of dramatic narratives? What are the dimensions of the socio-cultural effects of Turkish series' thematic content on Moroccan viewers? Can this media bridge play a catalytic role in the development of Morocco-Turkey diplomatic relations? The research adopts an analytical approach within a theoretical framework shaped around these questions, utilizing intercultural communication theories.