Dijital liderliğin, çalışanların performansı ile işletme performansına etkilerinin analizi: Sağlık işletmeleri örneği
Analysing the effects of digital leadership on employee performance and business performance: The case of health enterprises
  1. Tez No: 987502
  2. Yazar: NURULLAH ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Business Administration, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Liderlik, Çalışan Performansı, İşletme Performansı, Rekabet Üstünlüğü, Süreklilik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı dijital liderliğin, sağlık işletmeleri çalışanlarının performansına ve sağlık işletmelerinin performansına olan etkilerin analiz edilmesidir. Çalışmanın evreni İstanbul ili Büyük Çekmece İlçe Sınırlarında bulunan kamu sağlık işletmelerinde çalışan 2280 çalışan olup, katılımcıların belirlenmesinde herkesin eşit şansa sahip olduğu“Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi”izlenmiştir. Veri toplama araçları ile ilgili anketin ilk kısmında katılımcılara ait“Demografik Özellikler”, ikinci kısmında“Dijital Liderlik Ölçeği”, üçüncü kısmında“Çalışan Performansı Ölçeği”ve dördüncü kısmında“İşletme Performası Ölçeğ”ine yer verilmiştir. Bu çalışma için yapılan anketten elde edilen verilere yapılan analizler sonucunda: dijital liderlik boyutlarından yöneltme, alt yapı, bilgilendirmenin, işletme performansı üzerinde pozitif yönlü etkisini olduğu; dijital liderlik boyutlarından bilişim, alt yapı, bilgilendirmenin, çalışan performansı üzerinde pozitif yönlü etkisini olduğu ve dijital liderlik boyutlarından bilgilendirme alt yapı, yöneltme, bilişim boyutları için ilgili hipotezlerin desteklenmediği diğer bir ifadeyle cinsiyete bağlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the effects of digital leadership on the performance of hospital employees and the performance of hospitals. The population of the study is 2280 employees working in public health enterprises located in Büyük Çekmece District Borders, and the 'Simple Random Sampling Method' was followed in determining the participants, where everyone has equal chances. In the first part of the questionnaire related to data collection tools, 'Demographic Characteristics' of the participants, in the second part 'Digital Leadership Scale', in the third part 'Employee Performance Scale' and in the fourth part 'Business Performance Scale' were included. As a result of the analyses performed on the data obtained from the questionnaire for this study, it was determined that: digital leadership dimensions of directing, infrastructure, and informing have a positive effect on business performance; digital leadership dimensions of informatics, infrastructure, and informing have a positive effect on employee performance; and the related hypotheses for digital leadership dimensions of informing, infrastructure, directing, and informatics are not supported, in other words, there is no gender-related difference. Keywrods: Digital Leadership, Employee Performance, Business Performance, Competitive Advantage, Sustainability.