Ticaret savaşları üzerine oyun teorik çalışma
Game on trade wars: Theoretical study
- Tez No: 987504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN PASİN COWLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ticaret Savaşları, Oyun, Ticaret, Uluslararası, Ekonomi, Trade Wars, Game, Trade, International, Economy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Ticaret savaşları, küresel ekonomik dengeleri etkileyen ve uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynayan karmaşık süreçler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, ticaret savaşlarının dinamikleri ve stratejik yapıları, oyun teorisi perspektifinden ele alınmaktadır. Oyun teorisi, devletlerin ekonomik ve politik karar alma süreçlerini rasyonel bir zeminde analiz etmeye olanak tanımaktadır. Çalışmada, ticaret savaşlarında kullanılan tarifeler, kotalar ve diğer ekonomik yaptırımların, uluslararası aktörler arasındaki stratejik etkileşimler üzerindeki etkileri incelenmektedir. Özellikle, ticaret savaşlarında tarafların karşılıklı bağımlılıklarının, uzun vadeli ekonomik kazanç ve kayıplar üzerindeki belirleyici rolü tartışılmaktadır. Ticaret savaşlarında, devletlerin optimal stratejilerini belirlerken karşılaştıkları ikilemler ve riskler, Nash dengesi ve diğer oyun teorisi kavramları aracılığıyla analiz edilmektedir. Bu bağlamda, tarafların iş birliği yapmayı mı yoksa rekabete dayalı politikalar benimsemeyi mi tercih ettikleri, simetrik ve asimetrik bilgi durumlarında farklı sonuçlar doğurmaktadır. Çalışma, bu tür stratejik kararların yalnızca kısa vadeli ekonomik hedeflere değil, aynı zamanda küresel ticaret düzeni üzerindeki uzun vadeli etkilerine de ışık tutmaktadır. Araştırmada, oyun teorisine dayalı modellerin uygulanabilirliği incelenerek ticaret savaşlarının neden olduğu belirsizlik ortamında tarafların rasyonel olmayan davranışlarının doğurabileceği sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, ticaret savaşlarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda politik ve sosyal etkileri de göz önünde bulundurularak çok boyutlu bir perspektif sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Trade wars are complex processes that affect global economic balances and play an important role in international relations. In this study, the dynamics and strategic structures of trade wars are discussed from the perspective of game theory. Game theory allows to analyze the economic and political decision-making processes of states on a rational basis. The study examines the effects of tariffs, quotas and other economic sanctions used in trade wars on strategic interactions between international actors. In particular, the decisive role of the interdependencies of the parties in trade wars on long-term economic gains and losses is discussed. In trade wars, the dilemmas and risks faced by states in determining their optimal strategies are analyzed through Nash equilibrium and other game theory concepts. In this context, whether the parties prefer to cooperate or adopt competitive policies has different results in symmetrical and asymmetric information situations. The study sheds light not only on short-term economic goals but also on the long-term effects of such strategic decisions on the global trade order. In the study, the applicability of models based on game theory was examined and the consequences of the irrational behavior of the parties in the uncertainty environment caused by trade wars were evaluated. In addition, a multidimensional perspective is presented, taking into account not only the economic but also the political and social effects of trade wars. The analyses carried out in this context make critical inferences in terms of the sustainability of international trade regimes and economic cooperation.