Açık ve kapalı beceri alıştırmaları ile yürütülen beden eğitimi derslerinin öğrencilerin dikkat becerisi üzerindeki etkisi
The effect of physical education classes conducted through open and closed skill exercises on students' attention skill
  1. Tez No: 987513
  2. Yazar: OĞUZHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: beden eğitimi, motor beceri, dikkat, açık beceri, kapalı beceri, physical education, motor skills, attention, open skill, closed skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, açık ve kapalı motor beceri alıştırmalarıyla yürütülen beden eğitimi derslerinin lise öğrencilerinin dikkat becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Sakarya ilinde bulunan Sakarya spor lisesinin 10. sınıf düzeyindeki üç şubesinde (10-A, 10-B ve 10-C) öğrenim gören toplam 43 öğrenci tarafında oluşmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen gruplardan 10-A kapalı beceri uygulama grubu, 10-B açık beceri uygulama grubu, 10-C ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Uygulamalar, ilgili beden eğitimi öğretmeni ve araştırmacının tez danışmanıyla iş birliği içinde planlanmış; araştırmacı tüm süreç boyunca etkin şekilde yer almış ve egzersizler öğretmenin teorik yönlendirmeleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Deney gruplarında yürütülen dersler, standartlaştırılmış bir oturum akışına göre uygulanmıştır. Her dersin ilk 5 dakikası ısınma, 30 dakikası esas devre ve son 5 dakikası soğuma bölümünden oluşmuştur. Isınma bölümünde öğrencilerin fizyolojik olarak hazırlanmasına yönelik temel hareketler yapılırken, esas devrede futbol, basketbol, voleybol ve hentbol branşlarından seçilen hareket setlerine dayalı açık veya kapalı beceri uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikler, öğrencilerin hareket kalıplarını geliştirmeye ek olarak dikkat, odaklanma, bilgi işleme hızı ve tepki verme becerilerini destekleyecek şekilde yapılandırılmıştır. Sekiz hafta boyunca haftada iki ders saati sürdürülen uygulamalar, düzenli tekrar ve aşamalı ilerleme esas alınarak yürütülmüştür. Kontrol grubundaki öğrenciler ise derslerini okulun mevcut müfredatı çerçevesinde, araştırmacının gözleminde sürdürmüştür. Araştırmada ön testler uygulama süreci başlamadan bir hafta önce, son testler ise sekizinci haftanın sonunda yapılmış; tüm ölçümler aynı beden eğitimi öğretmeni tarafından ve standart koşullar altında gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Çağlar ve Koruç (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan“D2 Dikkat Testi”kullanılmıştır. Veriler 3x2 tekrarlı ölçümler ANOVA yöntemiyle analiz edilmiş ve SPSS 25.0 programı üzerinden değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, dikkat testinin E1 skorlarında anlamlı grup-zaman etkileşimi bulunduğunu göstermiştir (F=137,761; p=.000). Ayrıca testin konsantrasyon alt boyutunda gruplar arasında anlamlı farklar saptanmıştır (F=5,886; p=.006). Sonuçlar, açık ve kapalı beceri temelli egzersizlerin öğrencilerin dikkat becerileri üzerinde belirgin ve olumlu etkiler oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of physical education classes conducted through open and closed motor skill exercises on the attention skills of high school students. The study group consisted of 43 students enrolled in three 10th-grade sections (10-A, 10-B, and 10-C) of Sakarya Sports High School in Sakarya province during the 2024–2025 academic year. From the groups determined through convenience sampling, 10-A was selected as the closed skill practice group, 10-B as the open skill practice group, and 10-C as the control group. The practices were planned in collaboration with the relevant physical education teacher and the researcher's thesis advisor; the researcher was actively involved throughout the process, and the exercises were carried out in accordance with the teacher's theoretical guidance. The lessons conducted in the experimental groups were implemented according to a standardized session flow. Each lesson consisted of the first 5 minutes of a warm-up session, 30 minutes of a main session, and the last 5 minutes of a cool-down session. During the warm-up session, students were taught basic movements to prepare them physiologically. During the main session, students engaged in open and closed skill exercises based on movement sets selected from football, basketball, volleyball, and handball. These activities were structured to support students' attention, focus, information processing speed, and reaction skills in addition to developing their movement patterns. The exercises, which lasted two hours per week for eight weeks, were conducted with regular repetition and gradual progression. Students in the control group continued their lessons within the framework of the school's existing curriculum under the researcher's observation. Pre-tests were carried out one week before the implementation period, and post-tests were done at the end of the eighth week; all measurements were taken by the same physical education teacher under standard conditions. The“D2 Attention Test,”adapted into Turkish by Çağlar and Koruç (2006), was used as the data collection tool. Data were analyzed using a 3x2 repeated-measures ANOVA and evaluated using the SPSS 25.0 program. The findings showed that there was a significant group-time interaction in the E1 scores of the attention test (F=137.761; p=.000). Furthermore, significant differences were found between the groups in the concentration subscale of the test (F=5.886; p=.006). The results indicated that the explicit and implicit skill-based exercises were effective in improving students'.