Antik Yunan'da engellilik kavramı ve engelli bireylerin eğitimleri
The concept of disability and education of disabled individuals in Ancient Greece
  1. Tez No: 987512
  2. Yazar: DENİZ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN ŞAR İŞBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Engellilik, Eğitim, Ancient Greece, Disability, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Antik Yunan'da engellilik olgusunu Arkaik (yaklaşık MÖ 750–480), Klasik (MÖ 480–323) ve Hellenistik (MÖ 323–31) dönemler çerçevesinde incelemekte; bu süreçte engelli bireylerin eğitimine ilişkin yaklaşımlara odaklanmaktadır. Antik Yunan coğrafyası, bugünkü Yunanistan toprakları ile Batı Anadolu kıyılarındaki toplulukları kapsamaktadır. Antik Çağ, yalnızca Batı düşüncesinin temellerinin atıldığı bir dönem değil, aynı zamanda insan bedenine, ruhuna ve toplumsal işlevine dair normatif yargıların şekillendiği bir zemin olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, beden ve ruh bütünlüğü temelinde oluşturulan 'ideal birey' anlayışı, engelliliği fiziksel ve simgesel anlamda bir eksiklik ya da uygunsuzluk olarak konumlandırmıştır.Çalışma, Antik Yunan toplumlarında bireyin değerinin fiziksel yeterlilik, zihinsel erdem ve toplumsal katkı üzerinden belirlendiğini; bu normatif yapı içerisinde engelli bireylerin çoğu zaman dışlandığını veya ihmal edildiğini ortaya koymaktadır. Atina ve Sparta gibi farklı ya polis ya kent devletlerinin çocuk yetiştirme ve eğitim anlayışları karşılaştırmalı olarak ele alınarak, bu yapılar içinde engelli bireylerin eğitimsel ve toplumsal konumları değerlendirilmiştir. Ayrıca, mitolojik anlatılar, felsefi metinler, tıbbî ve dinî yaklaşımlar üzerinden engellilik kavramının anlam dünyası analiz edilmiştir.Bu tez, engelli bireylerin toplumsal rolleri, aile içindeki yerleri, yurttaşlık hakları ve eğitim olanakları gibi çeşitli başlıklar altında kapsamlı bir inceleme sunarken, Antik Çağ'daki dışlayıcı pratiklerin tarihsel inşasını da eleştirel bir biçimde sorgulamaktadır. Aynı zamanda, çağdaş engellilik tartışmalarına tarihsel bir perspektif kazandırarak daha kapsayıcı bir eğitim anlayışının düşünsel arka planına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concept of disability in Ancient Greece within the framework of the Archaic (c. 750–480 BCE), Classical (480–323 BCE), and Hellenistic (323–31 BCE) periods, focusing on the approaches to the education of individuals with disabilities during these eras. Ancient Greek geography encompasses the territories of modern Greece and the communities along the western coast of Anatolia. The Ancient Age is considered not only a period in which the foundations of Western thought were laid, but also a ground on which normative judgments about the human body, soul, and social function were shaped. In this context, the concept of the 'ideal individual' based on the unity of body and soul positioned disability as a physical and symbolic deficiency or inadequacy. The study reveals that in ancient Greek societies, an individual's value was determined by physical fitness, mental virtue, and social contribution; within this normative structure, disabled individuals were often excluded or neglected. The child rearing and education approaches of different polis or city-states such as Athens and Sparta were comparatively analyzed, and the educational and social positions of disabled individuals within these structures were evaluated. Furthermore, the conceptual world of disability is analyzed through mythological narratives, philosophical texts, and medical and religious approaches. This thesis provides a comprehensive examination of the social roles of people with disabilities, their place in the family, their civil rights and educational opportunities, while critically questioning the historical construction of exclusionary practices in antiquity. At the same time, it aims to contribute to the intellectual background of a more inclusive understanding of education by providing a historical perspective on contemporary disability debates.