Engelli yatılı kurum bakımı çalışanlarının tükenmişlik ve iş doyum düzeyleri ve bunların bakım hizmetine yansıması: İstanbul örneği
Burnout and job satisfaction levels of staff in residential care institutions for individuals with disabilities and their reflections on care services: The case of Istanbul
- Tez No: 987529
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Engelli yatılı kurum bakımı çalışanları, Tükenmişlik, İş doyumu, Bakımdan etkilenme durumu, Bakım yükü, Staff in residential care ınstitutions for ındividuals with disabilities, Burnout, Job satisfaction, Status of being affected by care, Care burden
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Engelli bireylere yönelik sosyal hizmet uygulamalarından biri de, yatılı kurum bakım hizmetidir. Engelli yatılı bakım kurumlarında engelli bireylere yönelik insan haklarına yaraşır nitelikli bir bakım hizmetinin sunulması hususu, sosyal hizmet çalışanlarında tükenmişlik ve iş doyumunun araştırılmasını önemli hale getirmiştir. Bu araştırmanın amacı, İstanbul İl'inde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet yürüten engelli yatılı bakım kurumlarında görev yapan tüm sosyal hizmet çalışanlarının tükenmişlik ve iş doyum düzeylerini belirlemek, tükenmişlik ve iş doyum düzeylerinin engelli yatılı kurum bakımı çalışanlarının bakımdan etkilenme durumu üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama modeli/deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak engelli bireylere hizmet sunan engelli yatılı bakım kurumu çalışanları oluşturmaktadır. Evrenin tamamının araştırmaya dahil edilmesi nedeniyle tam sayım yapılmıştır. Veri toplama tekniği olarak dört enstrümandan oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formunda engelli yatılı kurum bakımı çalışanlarının; sosyo-demografik ve çalışma yaşamına ilişkin özellikleri belirlemek amacıyla on dokuz sorudan, tükenmişlik düzeylerini ölçmek amacıyla Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nden, iş doyum düzeylerini ölçmek amacıyla Hackman ve Oldham İş Doyum Ölçeği'nden ve bakımdan etkilenme durumlarını incelemek amacıyla Bakas Bakım Verme Etki Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Veriler, anket formu aracılığıyla 26 Şubat 2024-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 23.0 paket proğramı kullanılmak suretiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; engelli yatılı kurum bakımı çalışanlarının genel tükenmişlik düzeylerinin düşük sayılabilecek bir seviyede olduğu, iş doyumlarının orta düzeyde olduğu ve bakımdan olumsuz yönde etkilendikleri tespit edilmiştir. Duygusal tükenme düzeyinin, engelli yatılı kurum bakımı çalışanlarının bakımdan etkilenme durumunu olumsuz yönde etkilerken kişisel başarı hissi ve iş doyum düzeyinin engelli yatılı kurum bakımı çalışanlarının bakımdan etkilenme durumunu düşük düzeyde, pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği saptanmıştır. Engelli yatılı bakım kurumlarında görev yapan sosyal hizmet çalışanlarının bakımdan olumlu yönde etkilenmesi noktasında çalışanların duygusal tükenmişliğini önlemeye, kişisel başarı hissi ve iş doyumu düzeyini artırmaya yönelik koruyucu, önleyici, geliştirici ve destekleyici çalışmaların yapılması yararlı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the social service practices aimed at individuals with disabilities is institutional residential care services. The provision of a high-quality care service in residential care institutions for people with disabilities, in accordance with human rights, has made it important to investigate burnout and job satisfaction among social service workers. The aim of this study is to determine the levels of burnout and job satisfaction among all social service professionals working in residential care institutions for people with disabilities affiliated with the Istanbul Provincial Directorate of Family and Social Services, and to examine the effect of burnout and job satisfaction levels on the care-related impact experienced by staff working in these institutions. The quantitative research method was employed in the study. The research model was designed as a relational survey model. The population of the study consisted of employees working in residential care institutions for individuals with disabilities affiliated with the Istanbul Provincial Directorate of Family and Social Services. Since the entire population was included in the study, a full enumeration was conducted. As a data collection technique, a questionnaire form consisting of four instruments was used. The questionnaire included nineteen questions to determine the socio-demographic and work-related characteristics of residential care institution employees, the Maslach Burnout Inventory to measure their burnout levels, the Hackman and Oldham Job Satisfaction Scale to assess their job satisfaction levels, and the Bakas Caregiving Outcomes Scale to examine the impact of caregiving. The data were collected through the questionnaire between February 26, 2024, and May 24, 2024. The obtained data were analyzed using the SPSS 23.0 statistical software package. As a result of the study, it was determined that the overall level of burnout among employees working in residential care institutions for individuals with disabilities was relatively low, their job satisfaction was at a moderate level, and they were negatively affected by caregiving. It was found that the level of emotional exhaustion negatively influenced the caregiving impact of residential care employees for individuals with disabilities, while the sense of personal accomplishment and the level of job satisfaction had a low but significant positive effect on their caregiving impact. It is considered beneficial to implement protective, preventive, developmental, and supportive interventions aimed at reducing emotional exhaustion and enhancing the sense of personal accomplishment and job satisfaction among social service professionals working in residential care institutions for individuals with disabilities, in order to promote positive caregiving experiences.