Konjenital adrenal hiperplazili ve sağlıklı çocuklarda egzersiz kapasitesi, kas fonksiyonları, fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite düzeyinin karşılaştırılması
Comparison of exercise capacity, muscle functions, physical fitness, and physical activity levels in children with congenital adrenal hyperplasia and healthy peers
- Tez No: 987551
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Konjenital Adrenal Hiperplazi, Fiziksel Uygunluk, Egzersiz Kapasitesi, Fiziksel Aktivite, Yaşam Kalitesi, Kalp Hızı Değişkenliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hipofiz adrenal sistemi, Kas kuvveti, Congenital Adrenal Hyperplasia, Physical Fitness, Exercise Capacity, Physical Activity, Quality of Life, Heart Rate Variability, Physiotherapy and Rehabilitation, Pituitary adrenal system, Muscle strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Solunum Fizyoterapisi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Konjenital adrenal hiperplazi (KAH), kortizol biyosentezindeki bozuklukları içeren otozomal resesif olarak aktarılan hastalık grubudur. KAH'ın yol açtığı hormonal dengesizlikler ve tedavide kullanılan glukokortikoidler bu bireylerde olumsuz metabolik değişimlere sebep olabilmektedir. Çalışmamızda; KAH tanılı ve sağlıklı çocuk ve adölesanlarda egzersiz kapasitesi, kas fonksiyonları, fiziksel uygunluk ve fiziksel aktivite düzeyinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya 8-18 yaş aralığında 24 KAH tanılı (13 kız, 11 erkek) ve yaş, cinsiyet ve fiziksel özellikler açısından eşleştirilmiş 23 sağlıklı (14 kız, 9 erkek) olmak üzere toplam 47 birey dahil edildi. Antropometrik ölçümler kapsamında bel/kalça oranı ve bel/boy oranı, biyoelektriksel impedans analizi ile vücut kompozisyonu, ağız içi basınç ölçüm aleti ile solunum kas kuvveti, el dinamometresi ile periferal kas kuvveti (el kavrama kuvveti, omuz abdüktor ve diz ekstansör), Fitnessgram test bataryası ile fiziksel uygunluk düzeyi, 6 dakika yürüme testi (6DYT) ile fonksiyonel egzersiz kapasitesi ve 6DYT sırasında kalp hızı monitörü ile kalp hızı değişkenliği (HRV) parametreleri, çocuklar ve adölesanlar için Fiziksel Aktivite Anketi (PAQ-A ve PAQ-C) ile fiziksel aktivite düzeyi ve Pediatrik Veri Toplama Ölçeği (PODCI) ile yaşam kalitesi ve katılım düzeyi değerlendirildi. Çalışma sonucunda; KAH grubunda yağsız vücut kütlesi, kas kütlesi ve toplam vücut suyu sağlıklı gruba göre daha düşük ve bel/boy oranı ise daha yüksek saptandı (p<0,05). KAH tanılı grupta inspiratuar ve ekspiratuar kas kuvveti ve el kavrama, omuz abdüktör ve diz ekstansör kas kuvveti anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05). KAH grubunda fiziksel uygunluğun gövde stabilizatör, gövde ekstansör, abdominal ve üst ekstremite kassal enduransı ve esneklik parametreleri belirgin şekilde düşükken (p<0,05), 6DYT mesafesi, 6DYT z skoru ve 6DYT mesafesi (%) ve PAQ-A ve PAQ-C skorları sağlıklı grupla benzer bulundu (p>0,05). HRV parametreleri incelendiğinde; KAH grubunda test öncesi sempatik hakimiyetin göstergelerinden LF/HF oranının sağlıklı gruba kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlendi (p<0,05). Yaşam kalitesi ve katılım değerlendirmesinde KAH tanılı çocukların özellikle PODCI üst ekstremite fonksiyonları, fiziksel fonksiyon ve spor, ve ağrı alanlarında sağlıklı gruplarına göre daha düşük skorlar elde ettiği bulundu (p<0,05). Sonuç olarak; KAH tanılı çocuk ve adölesanların inspiratuar ve ekspiratuar kas kuvveti, fiziksel uygunluk parametrelerinden periferik kas kuvveti, esneklik, kassal endurans düzeyleri sağlıklı akranlarına göre belirgin olarak azalmaktadır. KAH tanılı çocuk ve adölesanlarda fonksiyonel egzersiz kapasitesi ve fiziksel aktivite düzeyleri sağlıklı akranları ile benzerken, yaşam kalitesi ve katılım düzeyleri olumsuz etkilenmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, KAH tanılı çocuk ve adölesanların izleminde fonksiyonel değerlendirmelerin rutin klinik pratiğe entegre edilmesi ve fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarında hedefe yönelik bireyselleştirilmiş egzersiz ve yaşam tarzı müdahalelerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Congenital adrenal hyperplasia (CAH) is a group of autosomal recessive diseases involving abnormalities in cortisol biosynthesis. The hormonal imbalances caused by CAH and the glucocorticoids used in its treatment can lead to adverse metabolic changes in these individuals. The aim of our study was to compare exercise capacity, muscle function, physical fitness, and physical activity levels in children and adolescents diagnosed with CAH and healthy children. A total of 47 individuals aged 8–18 years were included in the study: 24 children and adolescents diagnosed with CAH (13 girls, 11 boys) and 23 healthy individuals (14 girls, 9 boys) matched for age, sex, and physical characteristics. Anthropometric measurement was assesed using waist-to-hip ratio and waist-to-height ratio. Body composition was assessed using bioelectrical impedance analysis. Respiratory muscle strength was measured using a mouth pressure device, and peripheral muscle strength (hand grip strength, shoulder abductor, and knee extensor muscle strength) was evaluated using a hand dynamometer. Physical fitness level was assessed using the Fitnessgram test battery, functional exercise capacity was evaluated using the 6-minute walk test (6MWT), and heart rate variability (HRV) parameters were recorded using a heart rate monitor during the 6MWT. Physical activity level was assessed using the Physical Activity Questionnaire for Children and Adolescents (PAQ-C and PAQ-A), and quality of life and participation level were evaluated using the Pediatric Outcomes Data Collection Instrument (PODCI). The results showed that lean body mass, muscle mass, and total body water were significantly lower, while the waist-to-height ratio was significantly higher in the CAH group compared to the healthy group (p<0.05). Inspiratory and expiratory muscle strength, as well as hand grip, shoulder abductor, and knee extensor muscle strength, were significantly reduced in the CAH group (p<0.05). Physical fitness parameters, including trunk stabilizer, trunk extensor, abdominal and upper extremity muscular endurance, and flexibility, were significantly lower in children and adolescents with CAH (p<0.05). However, 6MWT distance, percentage of predicted 6MWT distance, 6MWT z score and PAQ-C and PAQ-A scores were similar between the groups (p>0.05). HRV analysis revealed that the pre-test LF/HF ratio, an indicator of sympathetic dominance, was significantly lower in the CAH group compared to healthy controls (p<0.05). In terms of quality of life and participation, children and adolescents with CAH demonstrated significantly lower scores particularly in the PODCI domains of upper extremity function, physical function and sports, and pain compared to healthy peers (p<0.05). In conclusion, children and adolescents diagnosed with CAD have significantly reduced inspiratory and expiratory muscle strength, and physical fitness parameters such as peripheral muscle strength, flexibility, and muscular endurance compared to their healthy peers. While functional exercise capacity and physical activity levels are similar to those of healthy peers in children and adolescents diagnosed with CAD, their quality of life and participation levels are negatively affected. In light of these findings, it is recommended that functional assessments be integrated into routine clinical practice in the follow-up of children and adolescents diagnosed with CAD, and that goal-oriented individualized exercise and lifestyle interventions be implemented in physiotherapy and rehabilitation programs.