Dirençli meme kanseri hücrelerinde silymarin ve nanoformunun apoptotik etkileri
Apoptotic effects of silymarin and its nanoform in resistant breast cancer cells
  1. Tez No: 987561
  2. Yazar: SEÇİL BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Deve dikeni, Hücre ölümü, Konfokal mikroskopi, Meme kanseri, Silimarin, Anticancer, Tissle, Cell death, Confocal microscopy, Silymarin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Kanser, normal aktivitelerini yitirerek kontrolsüz çoğalan, agrasif gelişim gösteren ve ölümle sonuçlanması dünya genelinde yüksek bir hastalıktır. Çeşitlerinden biri olan meme kanseri, tanı ve teşhis sıralamasında kadınlarda daha yaygın görülmektedir. Kanser tedavisi için yapılan araştırmaların hedefi normal etkinliğini yitirmiş kanserli hücreleri hedef almak ve ona uygun tedaviyi tespit ederek uygulamaktır. Kanser hücrelerinin çok hızlı bölünmesi ve kısa bir süre sonra uygulanan ilacın dozlarına geliştirdiği direnç, tedavi sürecini zorlaştırır. Daha etkin bir tedavi yaklaşımı geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar artırmaktadır. Yeni tedavi yaklaşımlarındaki hedef, ilaçların toksisitesini azaltırken etkinliğini artırmaktır. Nanopartikül sentezi ile yapılan yeni ilaç çalışmaları sadece kanserli hücreleri hedefleyen oldukça önemli bir yöntemdir. Silybum marianum bitkisinden elde edilen flavanoidlerce zengin Silymarin bileşiği ile farklı kanser türleri üzerinde yapılan çalışmalar umut vaat edici sonuçlar vermiştir. Bu çalışmanın amacı, kullanılan Silymarin bileşiğindeki toksisiteyi düşürmek ve ondan katı lipid nanopartikül formunu sentezleyerek insan meme kanseri hücre hattı (MCF-7) ile ilaç direnci kazanmış meme kanseri hücre hattında (MCF-7/BOR) apoptotik etkilerini gözlemlemek ve elde edile sonuçları karşılaştırmalı olarak sunmaktır. Bunun için kullanılacak yöntemlerden MTT canlılık testinde hücrelerdeki apoptotik etkisi ölçülecek, geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ve Konfokal Mikroskopi ile hücrelerde meydana gelen yapısal değişiklikler gözlemlenecek ve apoptotik etkisi Akım Sitometri ile belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease with a high global incidence that involves cells losing their normal function, multiplying uncontrollably, exhibiting aggressive growth, and often resulting in death. Breast cancer, one of its types, is more commonly diagnosed in women. The goal of cancer treatment research is to target cancer cells that have lost their normal function and to identify and apply the appropriate treatment. The rapid division of cancer cells and the resistance they develop to drug doses administered shortly thereafter complicate the treatment process. Efforts to develop a more effective treatment approach are increasing. The goal in new treatment approaches is to increase the effectiveness of drugs while reducing their toxicity. New drug studies using nanoparticle synthesis are a very important method that targets only cancer cells. Studies conducted on different types of cancer using the flavonoid-rich Silymarin compound obtained from the Silybum marianum plant have yielded promising results. The aim of this study is to reduce the toxicity of the Silymarin compound used and to synthesize its solid lipid nanoparticle form, then to observe its apoptotic effects on human breast cancer cell line (MCF-7) and drug-resistant breast cancer cell line (MCF-7/BOR) and to present the results comparatively. For this purpose, the apoptotic effect on cells will be measured using the MTT viability assay, structural changes in cells will be observed using transmission electron microscopy (TEM) and confocal microscopy, and the apoptotic effect will be determined using flow cytometry.