Dünyadaki halk sağlığı erken uyarı sistemlerinin karşılaştırılması ve Türkiye'ye yönelik model önerisi geliştirilmesi
Comparison of publıc health early warning systems in the world and development of a model proposal for Türkiye
  1. Tez No: 987562
  2. Yazar: ALİ BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NECMİ İLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Halk sağlığı, Public health
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Halk sağlığı olaylarının erken tespiti; gelişmiş hastalık izleme (sürveyans) sistemlerinin kurulması; halk sağlığı tehdidi oluşturan durumların belirlenmesi, salgın hastalıkların hızlı tanımlanması; zamanında koruma ve kontrol önlemlerinin alınması, etkili müdahale süreçlerinin yürütülmesi ve geliştirilmesi için erken uyarı sistemlerine duyulan ihtiyaç kaçınılmazdır. Erken uyarı ve cevap sistemleri, çeşitli sağlık tehditlerinin zamanında tespit edilmesini sağlayarak, etkili müdahale stratejilerinin geliştirilmesine olanak tanımaktadır. Günümüzde dünya genelinde yaşanan salgınlar, afetler ve diğer akut halk sağlığı tehditleri, bu sistemlerin etkinliğini ve önemini bir kez daha vurgulamıştır. Erken uyarı ve cevap sistemleri yalnızca sağlık otoritelerinin hızlı yanıt vermesini sağlamaz, aynı zamanda maliyet-etkin yöntemler olup, sağlık hizmetlerinin planlanması ve uygulanmasında da kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden“Keşfe Dayalı Durum Deseni”kullanılarak mevcut erken uyarı ve cevap sistemi uygulamaları incelenmiş ve bu sistemlerin bileşenleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Literatür taraması ile veri toplama aşamasının ardından betimsel ve tematik analiz yöntemleri birlikte kullanılarak derinlemesine bir inceleme yapılmış; elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye özelinde bir model önerisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The early detection of public health events, the establishment of advanced disease surveillance systems, the identification of situations that threaten public health, the rapid detection of epidemics, the timely implementation of protective and control measures, and the development and execution of effective intervention processes all require early warning systems. These systems enable the prompt identification of various health threats, facilitating the development of effective intervention strategies. The recent epidemics, disasters, and other acute public health threats worldwide have once again demonstrated the effectiveness and importance of these systems. Early warning and response systems not only allow health authorities to respond swiftly but also serve as cost-effective methods that are crucial in planning and implementing health services. In this study, existing early warning and response system applications were examined using the“Exploratory Case Study”method from qualitative research, and the components of these systems were analyzed. Following a literature review and data collection phase, a comprehensive analysis was conducted employing descriptive and thematic analysis methods. Based on the findings, a model proposal was developed specifically for Türkiye.