Analysis of online and in-store clothes shopping experiences taking a user journey approach
Kullanıcı yolculuğu yaklaşımını benimseyerek çevrim içi ve mağaza içi kıyafet alışverişi deneyimlerinin analizi
  1. Tez No: 987587
  2. Yazar: ZEYNEP YILMAZ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ŞENER PEDGLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı deneyimi, User experience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanların günlük yaşamlarında en yaygın faaliyetlerden biri olan alışveriş, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak gelişmiştir. Farklı alışveriş biçimleri ortaya çıkmış ve alışveriş deneyimlerinin yeniden şekillenmesine yol açmıştır. Bu çalışma, özellikle kıyafet alışverişi deneyimindeki değişimlerle birlikte insanların alışveriş kanalı ve aracı tercihlerine odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı çevrim içi ve mağaza içi kıyafet alışveriş deneyimlerini keşfetmek ve analiz etmektir. Araştırmanın ilk aşamasında, giyim alışveriş kanalını ve mecra tercihlerini ve hedeflerine ulaşmak için yeni teknolojileri benimseme ve kullanma eğilimlerini keşfetmek için 132 kişinin katılımıyla çevrimiçi bir anket gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, kullanıcı yolculuğu yaklaşımı benimsenerek, kullanıcıların kıyafet alışveriş deneyimleri, ihtiyaçları, beklentileri ve hayal kırıklıkları hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaya yönelik bire bir görüşmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, gelecekteki kıyafet alışveriş deneyimlerini geliştirmeye dair öngörüler ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In parallel to advancements in information and communication technologies (ICT), shopping has evolved as one of the most commonly carried out daily activities in people's lives. Different ways of shopping have emerged leading to reshaping shopping experiences. The research presented in the thesis particularly focuses on the changes in online and in-store clothes shopping experiences along with people's shopping channel and medium preferences. Therefore, after reviewing the literature, two-phase fieldwork is carried out. In the first phase, an online questionnaire is administered to 132 people to discover their preferences for clothes shopping channel and medium, as well as their level of embracing new technologies to achieve their goals. In the second phase, one-to-one interviews are conducted to gain in-depth knowledge of users' clothes shopping experiences regarding their needs, expectations, and frustrations by taking a user journey approach. Consequently, insights and suggestions to design for enhanced future clothes shopping experiences are presented.