Development of a combıned recombınant vaccıne formulatıon composed of mannheımıa haemolytıca- lkta epıtope, hıstophılus somnı – P31 and LppB and pasteurella multocıda - plpEC-OmpH fusıons agaınst bovıne respıratory dısease
Mannheimia haemolytica – lkta-epitopu, histophilus somni - p31 ve LppB ve pasteurella multocida - plpEC-OmpH, füzyonlarini i̇çeren kombi̇ne rekombi̇nant bi̇r aşi formülasyonunun geli̇şti̇ri̇lmesi̇
- Tez No: 987627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Allerji ve İmmünoloji, Microbiology, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Antikor oluşması, Antimikrobiyal etki, Bağışıklık sistemi, Bağışıklık yanıtı, Hayvan hastalıkları, Moleküler klonlama, Rekombinant üretim, Sığırlar, Antibody formation, Antimicrobial effect, Immune response, Animal diseases, Molecular cloning, Recombinant production, Cattles
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Sığır Solunum Yolu Hastalığı (BRD), yüksek ölüm oranı nedeniyle sığır endüstrisi için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Mannheimia haemolytica, Histophilus somni ve Pasteurella multocida BRD'de rol oynayan başlıca bakteriyel patojenlerdir ve her biri hastalığın ilerlemesine katkıda bulunan kilit virülans faktörleri üretir. M. haemolytica beyaz kan hücrelerine zarar veren ve akciğer dokusu hasarını destekleyen gözenek oluşturucu bir toksin olan LktA'yı, H. somni p31 ve LppB dış membran proteinlerini üretir. Bu proteinler konakçı içinde tutunma ve hayatta kalmada önemli roller oynar. P. multocida, konakçı ile etkileşimde yer alan bir porin olan OmpH'yi ve dış membran stabilitesine katkıda bulunan ve immün koruma ile ilişkili PlpE'yi kullanır. Bu faktörler kolonizasyon, doku hasarı ve enfeksiyon kalıcılığında önemli roller oynamakta ve hastalık kontrol stratejileri için önemli hedefleri temsil etmektedir. İnaktive veya zayıflatılmış tam hücrelere dayalı ticari aşılar şu anda mevcuttur, ancak bunlar eksik koruma ve değişken etkinlikler sunmaktadır. Bu nedenle, yeni nesil ve güçlü rekombinant aşıların geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bahsedilen virülens faktörleri kullanılarak, LktAe-p31 ve LktAe-plpEC-ompH füzyonlarını içeren deneysel bir rekombinant aşı daha önce laboratuvarımızda üretilmiştir. Şimdiki çalışmada, LktAe-lppB füzyonu oluşturulmuş, LktAe-p31 ve LktAe-plpEC-ompH ile birlikte E. coli BL21 hücrelerinde ifade edilmiştir. Adı geçen üç önemli sığır solunum yolu patojenine karşı kullanılabilecek, üç ayrı rekombinant protein kombinasyonundan oluşan ve yağ-bazlı bir adjuvan ile hazırlanmış deneysel aşı formülasyonu farelere uygulanarak oldukça güçlü bir bağışıklık yanıtı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bovine Respiratory Disease (BRD) poses a significant threat to the cattle industry due to its high mortality rate. Mannheimia haemolytica, Histophilus somni, and Pasteurella multocida are major bacterial pathogens involved in BRD, each producing key virulence factors that contribute to disease progression. M. haemolytica expresses LeukotoxinA (LktA), a pore-forming toxin that damages white blood cells and promotes lung tissue injury. H. somni produces p31 and lppB outer membrane proteins, which play a role in adherence and survival within the host. P. multocida utilizes OmpH, a conversed porin involved in host interaction, and PlpE, which contributes to outer membrane stability and is associated with immune protection. These factors play crucial roles in colonization, tissue damage, and the persistence of infection, and represent important targets for disease control strategies. Commercial vaccines based on inactivated or attenuated whole cells are currently available, but they offer incomplete protection and variable efficacy. Therefore, there is a significant need for the development of robust recombinant vaccines. Of the above-mentioned virulence factors, (leukotoxin A-epitope) lktAe-p31 and lktAe-plpEC-ompH fusion proteins were constructed previously in our laboratory. In the present study, lktAe-lppB fusion was constructed, and together with lktAe-p31, lktAe-plpEC-ompH, was expressed in E. coli BL21 cells. This experimental recombinant vaccine formulation that can be used against three important bovine pathogens was prepared by using an oil-based adjuvant. Upon administration to mice, the formulation elicited a robust immune response.