Sıddîk Hasan Han'ın“Habietü'l-Ekvân”ının İslam mezhepleri tarihi açısından değerlendirilmesi
An evaluation of Siddiq Hasan Khan's“Habietü'l-Ekvân”from the perspective of Islamic sects history
- Tez No: 987664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TARİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hindistan, India
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl İslâm düşünce tarihinde İslâm Mezhepleri Tarihi araştırmaları, sömürge döneminin beraberinde getirdiği entelektüel ve kültürel meydan okumalara karşı, İslâmî ilimlerin sürdürülmesi çabalarının önemli bir parçası olmuştur. Bu dönemin öne çıkan âlimlerinden biri olan Sıddîk Hasan Han (1832-1890), Ehl-i Hadîs ekolünün sistemleşmesine önemli katkılar sunmuştur. Bu sahada telif ettiği Habietü'l Ekvân adlı eser, klasik milel-nihal geleneğini sürdürürken, aynı zamanda dönemin Hindistan coğrafyasındaki dinî ve fikrî tartışmalara da ışık tutmaktadır. Eserde yalnızca İslâmî fırkalar değil, aynı zamanda diğer dinler ve felsefî ekollerde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Sıddîk Hasan Han, İslâm'ın Hindistan'da yayılmasında ve bu coğrafyanın önemli bir ilim merkezi haline gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Özellikle İngiliz sömürge döneminde, Batı kültürünün ve modernizmin etkilerine karşı İslâmî ilimlerin canlı tutulması için büyük çaba sarf etmiş, geleneksel İslâmî öğretilerin korunması ve yeniden canlandırılması yönünde çalışmalar yürütmüştür. İngiliz sömürge yönetimi altında Batı kültürünün etkilerine maruz kalan Müslüman toplumun kimlik arayışına cevap vermeye çalışmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, Sıddîk Hasan Han'ın hayatı, ilmî kişiliği, fıkhî ve itikadî mezhepleri, telif ettiği eserler ele alınmıştır. İkinci bölümde onun İslâm mezhepleri tarihine dair önemli eseri Habietü'l-Ekvân incelenmiş, bu eserde müellifin ortaya koyduğu mezhepler tarihi metodolojisi ile ele aldığı fırkalara ve dinî gruplara yaklaşımı analiz edilmiştir. Sıddîk Hasan Han'ın düşünceleri, Hindistan'daki İslâmî uyanış hareketlerine ve selefi düşünce geleneğinin güçlenmesine önemli katkılar sunmuştur. Onun eserleri, günümüzde halâ İslâmî ilimler alanında referans kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the history of Islamic thought in the 19th century, sectarian studies were an important part of the efforts to sustain Islamic sciences against the intellectual and cultural challenges brought about by the colonial period. One of the prominent scholars of this time, Siddiq Hasan Khan (1832–1890), played a key role in shaping and systematizing the Ahl-i Hadith school of thought. His work Habiah al-Akvân, authored within this field, not only perpetuates the classical milel wa-nihal tradition but also provides a significant contribution to our understanding of the religious and intellectual discourses that shaped the Indian during that period. In the work, not only Islamic sects but also other religions and philosophical schools are discussed in detail. Siddiq Hasan Khan played an important role in spreading Islam in India and making the region a center for Islamic learning. Especially during the British colonial period, he worked to keep Islamic sciences active against the growing influence of Western culture and modernist ideas. Muslim communities under colonial rule, who faced with an identity crisis, looked for guidance and Khan tried to provide religious and intellectual answers to this crisis. In the first part of the study, the life of Siddiq Hasan Khan, his scientific personality, his views on jurisprudence and theological sects, and his written works are discussed in the second section, his major work on the history of Islamic sects, Habiah al-Akvân, analyzing both the author's methodological framework for the study of sectarian history and his approach to the various sects and religious groups addressed within the text. Khan's ideas helped strengthen Islamic revivalist movements in India and contributed to the rise of Salafi thought. His works are still seen as important references in Islamic studies today.