Sanat eğitimi alan üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rol tutumu ve öz-anlayış düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between university students studying art education's attitudes towards gender roles and their levels of self-understanding
  1. Tez No: 987675
  2. Yazar: BURÇİN NUR TETİKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Bale ve Dans, Güzel Sanatlar, Music, Ballet and Dance, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Türk halk müziği, Türk halk oyunları, Öz anlayış, Gender, Turkish folk music, Turkish folk dances, Self-understanding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sanat eğitimi alan üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ile öz-anlayış düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada, toplumsal cinsiyet rolleri tutumu ve öz-anlayış düzeyleri; cinsiyet, yaş, sınıf ve bölüm değişkenleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırma, nicel yöntemlerden tarama modeline dayalı betimleyici bir yaklaşım çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Türkiye'de sahne sanatları ve müzik alanında eğitim veren konservatuvarlar ve güzel sanatlar fakültelerinde öğrenim gören ya da mezun olan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmaya, müzik bölümü (Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Batı Müziği) öğrencilerinden 121 ve sahne sanatları bölümü (opera, bale, tiyatro, dans ve koreografi, Türk halk oyunları) öğrencilerinden 107 olmak üzere toplam 228 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Veriler, katılımcılara uygulanan“Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği”ve“Öz-Anlayış Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde parametrik testlerden Independent Samples t-Test ve One Way ANOVA, iki ölçek arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular, sanat eğitimi alan öğrencilerin toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarında cinsiyete göre anlamlı farklılık olduğunu ve kadın öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha eşitlikçi tutum sergilediğini göstermiştir. Öz-anlayış düzeylerinde ise cinsiyete bağlı anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarında sınıf, yaş ve bölüm değişkenlerine göre anlamlı farklılık saptanmazken; öz-anlayış düzeylerinde sınıf ve bölüm açısından anlamlı bir farklılık gözlenmemiş, ancak yaş değişkeni açısından anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda, öğrencilerin öz-anlayış düzeyleri ile toplumsal cinsiyet rolleri tutumları arasında doğrusal bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between university students' attitudes towards gender roles and their levels of self-understanding. In this study, attitudes towards gender roles and levels of self-understanding were evaluated in terms of gender, age, class, and department variables. The research was conducted using a descriptive design based on the survey model, one of the quantitative methods. The study group consisted of individuals who were studying or had graduated from conservatories and fine arts faculties offering education in the fields of performing arts and music in Turkey. A total of 228 students voluntarily participated in the study, including 121 students from the music department (Turkish Art Music, Turkish Folk Music, Western Music) and 107 students from the performing arts department (opera, ballet, theatre, dance and choreography, Turkish folk dances). Data were collected using the 'Gender Role Attitude Scale' and the 'Self-Understanding Scale' administered to participants. Parametric tests such as the Independent Samples t-Test and One Way ANOVA were used to analyse the data, while correlation analysis was used to determine the relationship between the two scales. The findings showed that there were significant differences in the attitudes towards gender roles of students studying art education according to gender, and that female students exhibited more egalitarian attitudes than male students. No significant difference was found in self-understanding levels according to gender. No significant differences were found in gender role attitudes based on class, age, and department variables; no significant differences were observed in self-understanding levels based on class and department, but a significant difference was found based on age. Correlation analysis revealed no linear relationship between students' self-understanding levels and gender role attitudes.