Yeme tutumları ve çalışan performansı arasındaki ilişkiye çalışma biçimlerinin düzenleyici etkisinin incelenmesi
Examining the moderating role of work styles in the relationship between eating attitudes and employee performance
  1. Tez No: 987690
  2. Yazar: AYPERİ ATİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Çalışma Biçimleri, Performans, Çalışan, Örgüt, Eating Attitude, Working Styles, Performance, Employee, Organization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Yeme tutumu bozukluklarının artması ve örgütlerde çalışma biçimlerinin farklılaşması akademik camiada son yıllarda dikkat çeken ve üzerine yapılan araştırmaların arttığı olgulardır. Bununla birlikte, yeme tutumu bozuklukları ile çalışma biçimleri arasındaki ilişkiler incelenmemiştir. Bu araştırmada, yeme tutumları ve çalışan performansı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ve anlamlı bir ilişki var ise çalışma biçimlerinin bu ilişki üzerinde düzenleyici bir etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca çalışanların yeme tutumlarının ve çalışan performansının cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, aylık gelir düzeyi, mesleki tecrübe, işletmedeki pozisyon ve çalışma biçimi gibi faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın gerçekleştirilmesi için nicel araştırma yöntemleri ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, kişisel bilgi formu, yeme tutumları ölçeği ve performans ölçeğinden oluşan bir anket formu kullanılarak Türkiye'de farklı sektörlerde ve farklı pozisyonlarda çalışan 564 çalışandan çevrimiçi olarak toplanmıştır. Araştırmada, çalışanların yeme tutumları ve onların çalışma performansı arasında anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların yeme tutumları ve onların çalışma performansları arasındaki etkisinde ofisten, evden ve hibrit olmak üzere çalışma biçimlerinin düzenleyici bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, ofisten, evden veya hibrit olarak çalışanların yeme tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunmadığı gibi ofisten, evden veya hibrit olarak çalışanların çalışma performansları arasında da anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çalışanların yeme tutumları yaşa, aylık gelire, sektör tecrübesine ve işletmedeki pozisyona göre anlamlı biçimde farklılaşmazken cinsiyete, medeni duruma ve eğitim düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Çalışanların öz performans değerlendirme düzeylerinin ise cinsiyet dışındaki diğer tüm demografik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in eating attitude disorders and the differentiation of working styles in organizations are phenomena that have attracted attention in the academic community in recent years and have increased in research. However, the relationships between eating attitude disorders and working styles have not been examined. This study investigated whether eating attitudes have a significant effect on employee performance and, if there is a significant effect, whether working styles have a moderating effect on this effect. The study also examined whether the eating attitudes of employees and employee performance differ according to factors such as gender, age, marital status, education level, monthly income level, professional experience, position in the company and working style. Quantitative research methods and a relational screening model were used to conduct the study. The data of the study were collected online from 564 employees working in different sectors and different positions in Turkey using a questionnaire form consisting of a personal information form, eating attitudes scale and performance scale. The study concluded that the eating attitudes of employees do not have a significant effect on their working performance. It was determined that the working styles of employees, such as office, home and hybrid, do not have a moderating effect on the effect of eating attitudes on their working performance. In addition, there was no significant difference in the eating attitudes of those working from the office, from home or as a hybrid, and there was no significant difference in the work performances of those working from the office, from home or as a hybrid. While the eating attitudes of the employees did not differ significantly according to age, monthly income, sector experience and position in the company, they differed significantly according to gender, marital status and level of education. It was determined that the self-performance evaluation levels of the employees differed significantly according to all demographic variables except gender.