Minimal invaziv kalp cerrahisinde tek akciğer ventilasyonu: Uygulama teknikleri ve postoperatif pulmoner sonuçlar
One-lung ventilation in minimally invasive cardiac surgery: Techniques of application and postoperative pulmonary outcomes
- Tez No: 987711
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVRİYE SALMAN, DOÇ. DR. ASLIHAN AYKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Minimal invaziv kalp cerrahisi, tek akciğer ventilasyonu, bronşiyal blokör, çift lümenli tüp, postoperatif pulmoner komplikasyonlar, Minimally invasive cardiac surgery, one-lung ventilation, bronchial blocker, double-lumen tube, postoperative pulmonary complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Minimal invaziv kalp cerrahisi (MİKC), postoperatif ağrının azalması, iyileşme süresinin kısalması ve kozmetik açıdan daha iyi sonuçlar sunması nedeniyle giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu cerrahi yaklaşımda cerrahi görüş alanını artırmak için sıklıkla tek akciğer ventilasyonu (TAV) gerekmektedir. Ancak TAV sırasında akciğer izolasyonu için tercih edilecek yöntem çift lümenli tüp (ÇLT) ya da bronşiyal blokör (BB) konusunda literatürde kesin bir görüş birliği bulunmamaktadır. Yöntem: Bu prospektif, randomize klinik çalışmada, kardiyopulmoner baypas eşliğinde MİKC geçiren 66 hasta kapalı zarf yöntemiyle ÇLT (n=33) ve BB (n=33) gruplarına ayrıldı. Hava yolu yerleşimi tüm hastalarda fiberoptik bronkoskop ile doğrulandı. Tüm cerrahiler aynı cerrah tarafından, hava yolu tekniği hakkında bilgi verilmeden gerçekleştirildi. Ekstübasyon süresi, hava yolu yerleştirme süresi, ventilasyon parametreleri ve postoperatif pulmoner komplikasyonlar (PPK) gibi veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve preoperatif özellikler açısından anlamlı fark bulunmadı. Ekstübasyon süresi BB grubunda anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0,05). TAV sırasında FiO₂ ihtiyacı, sürücü basınç, plato basınç ve tepe inspiratuar basınç değerleri ÇLT grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (p<0,05). PPK insidansı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamakla birlikte, BB grubunda komplikasyon eğiliminin daha düşük olduğu gözlemlendi. ÇLT grubunda hava yolu yerleştirme süresi daha kısa iken, BB grubunda yeniden konumlandırma gereksinimi daha sık izlendi. Sonuç: ÇLT ve BB, MİKC sırasında akciğer izolasyonu sağlamak için etkili yöntemler olup, her iki tekniğin kendine özgü avantajları mevcuttur. BB, daha kısa ekstübasyon süresi ile ön plana çıkarken; ÇLT, daha kısa uygulama süresi ve daha az yeniden konumlandırma ihtiyacı ile avantaj sağlamaktadır. Uygun hava yolu yönteminin hasta özellikleri ve cerrahi şartlara göre seçilmesi, klinik sonuçların ve perioperatif güvenliğin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Minimally invasive cardiac surgery (MICS) has become increasingly preferred due to its advantages such as reduced postoperative pain, shorter recovery time, and better cosmetic outcomes. One-lung ventilation (OLV) is commonly required during MICS to provide optimal surgical exposure. However, the ideal method for lung isolation double-lumen endotracheal tube (DLT) versus bronchial blocker (BB) remains a subject of clinical debate. Methods: In this prospective, randomized clinical trial, 66 patients undergoing MICS with cardiopulmonary bypass were assigned to either the DLT group (n=33) or the BB group (n=33) using opaque sealed envelopes. Airway placement was confirmed via fiberoptic bronchoscopy in all cases. All procedures were performed by the same surgeon blinded to the airway technique. Perioperative data, including extubation time, airway insertion duration, hemodynamic and ventilatory parameters, and postoperative pulmonary complications (PPCs), were recorded and compared between groups. Results: There were no significant differences in demographic or preoperative characteristics between the groups. Extubation time was significantly shorter in the BB group (p<0.05). FiO₂ requirement, driving pressure, plateau pressure, and peak inspiratory pressure were significantly higher in the DLT group during OLV (p<0.05 for all). Although the incidence of PPCs did not differ statistically, a lower complication trend was observed in the BB group. Airway placement time was shorter with DLT, whereas BB required more frequent repositioning. Conclusion: Both DLT and BB are effective methods for lung isolation during MICS, each with unique strengths. BBs are associated with shorter extubation times, while DLTs offer quicker placement and greater stability. Careful selection of the airway device based on patient characteristics and surgical context may improve clinical outcomes and perioperative safety.