Elektif cerrahi planlanan geriatrik hastalarda açlık süresinin mide rezidüel volüm ve aspirasyon riskine etkisinin ultrasonografi eşliğinde değerlendirilmesi
Ultrasonographically guided evaluation of the effect of fasting duration on gastric residual volume and aspiration risk in geriatric patients undergoing elective surgery
  1. Tez No: 987721
  2. Yazar: LOGHMAN ABBASOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrics, gastric residual volume, aspiration risk, ultrasonography, fasting duration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, elektif cerrahi planlanan geriatrik hastalarda preoperatif açlık süresinin mide rezidüel volümü (MRV) ve aspirasyon riski üzerindeki etkilerini, yatak başı ultrasonografi yöntemi kullanarak değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. İleri yaş grubunda açlık protokollerinin etkinliği konusunda literatürde sınırlı veri bulunması, bu çalışmanın önemini artırmaktadır. Yöntem: Prospektif ve kesitsel olarak planlanan çalışmaya, 65 yaş ve üzeri, ASA I–II sınıfında yer alan toplam 68 hasta dâhil edildi. ASA III ve üzeri hastalar, gastrointestinal sistem hastalığı veya cerrahisi öyküsü olanlar, gebeler ve acil cerrahi gerektirenler çalışma dışı bırakıldı. Her hastanın demografik özellikleri, boy, kilo ve beden kitle indeksi kaydedildi. Preoperatif açlık süresi saat cinsinden belirlendi. Ultrasonografi ile mide antrumu sagittal düzlemde ve sağ lateral dekübit pozisyonda görüntülendi. Ön–arka ve kraniyokaudal çaplar ölçülerek antrum alanı hesaplandı, ardından validasyonu yapılmış formül kullanılarak MRV belirlendi. MRV'nin 1,5 kg/ml üzerinde olması yüksek aspirasyon riski olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 71,85 ± 5,23 yıl, ortalama açlık süresi 13,65 ± 2,48 saat olarak bulundu. Ortalama MRV 263,52 ml (208,72–421,57) idi. Hastaların %72,1'inde MRV 1,5 kg/ml'in üzerinde olup yüksek aspirasyon riski grubunda yer aldı. Yüksek riskli ve düşük riskli gruplar arasında açlık süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p > 0,05). Beden kitle indeksi ile MRV arasında pozitif korelasyon gözlendi (p < 0,05). Sonuç: Geriatrik hastalarda mevcut kılavuzlara uygun uzun açlık sürelerine rağmen yüksek oranda artmış MRV saptanması, standart açlık protokollerinin bu yaş grubunda aspirasyon riskini önlemede yeterli olmayabileceğini düşündürmektedir. Preoperatif dönemde mide ultrasonografisinin rutin uygulanması, riskli hastaların belirlenmesine ve uygun anestezi yönetiminin planlanmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca, yaşlı hastalarda açlık sürelerinin bireyselleştirilmesi ve gereksiz uzun açlık uygulamalarından kaçınılması, hasta konforunu artırırken aspirasyon komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the effects of preoperative fasting duration on gastric residual volume (GRV) and aspiration risk in geriatric patients scheduled for elective surgery using bedside ultrasonography. The limited literature on the effectiveness of fasting protocols in older age groups increases the importance of this study. Methods: A total of 68 patients aged 65 years and older, classified as ASA I–II, were included in this prospective, cross-sectional study. Patients with ASA III or higher, those with a history of gastrointestinal disease or surgery, pregnant women, and those requiring emergency surgery were excluded. Demographic characteristics, height, weight, and body mass index were recorded for each patient. Preoperative fasting time was determined in hours. The gastric antrum was imaged using ultrasonography in the sagittal plane and in the right lateral decubitus position. Antral-posterior and craniocaudal diameters were measured to calculate the antral area, and then GRV was determined using a validated formula. An GRV of 1.5 kg/ml was considered a high risk of aspiration. Results: The mean age of the patients participating in the study was 71.85 ± 5.23 years, and the mean fasting duration was 13.65 ± 2.48 hours. The mean GRV was 263.52 ml (range, 208.72–421.57). 72.1% of patients had GRV above 1.5 kg/ml and were in the high-aspiration risk group. No statistically significant difference was found between the high-risk and low-risk groups in terms of fasting duration (p > 0.05). A positive correlation was observed between body mass index and GRV (p < 0.05). Conclusion: The detection of significantly elevated GRV in geriatric patients despite long fasting periods consistent with current guidelines suggests that standard fasting protocols may not be sufficient to prevent aspiration risk in this age group. Routine preoperative gastric ultrasonography can help identify at-risk patients and plan appropriate anesthetic management. Furthermore, individualizing fasting periods in elderly patients and avoiding unnecessarily long fasting periods may increase patient comfort and help prevent aspiration complications.