Bilişsel işlev bozukluğu olan yaşlı bireylerde mini-dengedeğerlendirme sistemler testinin (Mini- BESTest) geçerlilik, güvenilirlilik ve minimal saptanabilir değişiminin incelenmesi
Investigation of the validity, reliability and minimal detectable change of the mini-balance evaluation systems test (Mini-BESTest) in older adults with cognitive impairment
  1. Tez No: 987720
  2. Yazar: HAKTAN SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Mini-BESTest, bilişsel bozukluk, güvenilirlik, geçerlilik, hafif kognitif bozukluk, Alzheimer hastalığı, Mini-BESTest, cognitive impairment, reliability, validity, mild cognitive impairment, Alzheimer's disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, bilişsel işlev bozukluğu olan yaşlı bireylerde Mini-Denge Değerlendirme Sistemler Testi'nin (Mini-BESTest) geçerliliğini ve güvenilirliğini incelemeyi amaçladı. Yöntem: Çalışmaya bilişsel işlev bozukluğu olan 50 yaşlı birey dahil edildi. Mini- BESTest'in, test-tekrar test güvenilirliği sınıf içi korelasyon, Bland-Altman grafiği, standart ölçüm hatası (SEM) ve minimal saptanabilir değişim (MDC₉₅) ile incelendi. Gözlemciler arası güvenilirlik ise sınıf içi korelasyon, weighted kappa ve Bland-Altman grafiği ile incelendi. Eş zamanlı geçerliliği için Mini-BESTest ile Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve Zamanlı Kalk Yürü Testi (ZKYT) arasındaki korelasyonlar incelendi. Bulgular: Mini-BESTest toplam skoru ve dinamik yürüme alt bileşeni ile mükemmel test- tekrar test güvenilirliğine sahipti (ICC= 0,930) ve Blant- Altman grafiğinde skorların %95 güven aralığında yer aldığı gözlendi. Mini-BESTest'in %SEM ve %MDC 95 değerleri ise sırasıyla 4,22 ve 11,72 olarak bulundu, testin denge becerisindeki anlamlı değişimi tespit etmede hassas olduğu görüldü. Mini-BESTest gözlemciler arasında da yüksek düzeyde güvenilir bulundu (ICC= 0,927). Testin maddeleri incelendiğinde Weighted Kappa değerleri antispatuar postüral kontrol ve dinamik yürüme alt bileşeninde mükemmel, duyu oryantasyonu ve reaktif postüral kontrolde ise iyi düzeydeydi [(κ = 0,802- 0,948), (κ = 0,917- 1,00), (κ = 0,00- 0,880), (κ = 0,516- 0,787); sırayla]. Mini-BESTest, BDÖ ve ZKYT ölçümleri ile koreleydi (p<0,05). Testin diğer alt bileşenlerinin aksine reaktif postüral kontrol alt başlığı ile diğer testler arasında korelasyon gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: Mini-BESTest, bilişsel işlev bozukluğu olan yaşlı bireylerde denge performansının değerlendirmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır. Bilişsel işlev bozukluğu olan yaşlı bireylerin klinik değişimlerinin izlenmesinde araştırmacılara ve klinisyenlere destek olabilir. Reaktif postüral kontrol alt bileşeninin değerlendirilmesinde ise dikkatli yorum yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the validity and reliability of the Mini-Balance Evaluation Systems Test (Mini-BESTest) in older adults with cognitive impairment. Methods: Fifty older individuals with cognitive impairment were included in the study. The test–retest reliability of the Mini-BESTest was evaluated using intraclass correlation coefficients (ICC), Bland-Altman plots, standard error of measurement (SEM), and minimal detectable change at 95% confidence (MDC₉₅). Inter-rater reliability was assessed with ICC, weighted kappa statistics, and Bland-Altman plots. Concurrent validity was examined by analyzing the correlations between the Mini-BESTest and both the Berg Balance Scale (BBS) and the Timed Up and Go Test (TUG). Results: The total score and the dynamic gait subcomponent of the Mini-BESTest demonstrated excellent test–retest reliability (ICC = 0.930), and Bland-Altman plots indicated that the scores fell within the 95% limits of agreement. The %SEM and %MDC₉₅ values for the Mini-BESTest were 4.22% and 11.72%, respectively, suggesting that the test is sensitive to detecting clinically meaningful changes in balance performance. Inter-rater reliability was also found to be high (ICC = 0.927). Weighted kappa values indicated excellent agreement for the anticipatory postural adjustments and dynamic gait subcomponents (κ = 0.802–0.948 and κ = 0.917–1.00, respectively), and good agreement for sensory orientation and reactive postural control (κ = 0.00–0.880 and κ = 0.516–0.787, respectively). The Mini-BESTest was significantly correlated with BBS and TUG (p <0.05). However, the reactive postural control subcomponent did not correlate with these reference measures (p> 0.05). Conclusion: The Mini-BESTest is a valid and reliable tool for assessing balance performance in older adults with cognitive impairment. It may assist clinicians and researchers in monitoring clinical changes in this population. Caution is recommended when interpreting the reactive postural control subcomponent.