Osmanlı savunma sanayi ve teknolojisi: Tüfekhane-i Amire
Ottoman defense industry and technology: Armory
- Tez No: 987725
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Economics, History, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi tarihi, Sanayileşme, Savunma, Savunma endüstrisi, Savunma silahları, Economic history, Defence, Defence industry, Defensive weapons
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı'da modern tüfekhanenin kuruluş ve üretim sürecinin konu edildiği bu çalışmada, modern tüfekhanenin inşa süreci, üretim ve istihdamı ele alınmıştır. Ateşli silah teknolojisinin tarihsel gelişimi ve Osmanlı Devleti tarafından kullanılması ile Osmanlı ordusunda tüfekhanenin kuruluşuna kadar yaşanan gelişmeler incelenmiştir. Ordunun silah ihtiyacı doğrultusunda yeni bir tüfekhanenin kurulması ve üretim süreci detaylı şekilde analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde hem sermaye kaynaklı hem de yabancı uzman istihdamından kaynaklanan bir takım sıkıntılar yaşadığı görülmüştür. Tüfekhanenin üretime başlamasından sonra 1841-1848 dönemi arasında, Osmanlı birçok silah üretimi yapmakla birlikte ihtiyaca göre silah üretimini azaltmış veya arttırmıştır. Arşiv kayıtlarının temel alındığı bu çalışmanın sonucunda Osmanlı Devleti modern ve yerli bir silah sanayinin kurulabilmesi için oldukça erken bir dönemde yoğun çaba sarf ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study whose subject is the establishment and production process of the modern armory in the Ottoman Empire, the construction process, production, and employment of the modern armory will be discussed. With the historical development of firearm technology and its use by the Ottoman State, the developments in the Ottoman army until the establishment of the armory have been studied. In line with the army's need for weapons the establishment of a new armory and its production process will be analyzed in detail. In the conclusion of this research; it has been observed that the Ottoman State had some difficulties in the establishment process of both capital and foreign experts. After the production of the armory, the period between the years 1841-1848, the Ottomans produces many weapons and decreased or increased the production of weapons according to the need. In the conclusion of this study on which archive records are based, it has been observed that the Ottoman Empire made an intense effort in order to establish a modern and domestic arms industry.