Kayseri'deki AVM'lerde kadınların tüketim temsili ve tüketime dair mekân pratikleri
Women's consumption representation and consumption space practices in shopping malls in Kayseri
  1. Tez No: 987724
  2. Yazar: VENHAR GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Mekân, Temsil, Alışveriş Merkezi, Kadınlar, Kayseri, Consumption, Place, Representation, Shopping Center, Women, Kayseri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Tüketim, insanın yaşamının başladığı andan son bulduğu ana kadar gerçekleştirdiği bir eylemdir. Geleneksel toplumlarda sadece temel ihtiyaçları karşılamak için gerçekleştirilen ve günümüz bağlamında ekonomik bir anlam taşımayan tüketim, günümüzde üretim faaliyetinin önüne geçerek ekonomik bir eylem olmaktan sıyrılıp sosyal ve kültürel bir anlam kazanmış ve bir kültür halini almıştır. Kapitalizm odaklı ve her şeyin tüketilebilir olması anlayışına dayanan tüketim kültüründe mekânlarda buna dâhildir. Tüketim Kültürünü simgeleyen tüketim mekânları alışveriş merkezleri, pratik yapısı ile şehirlerde insanlar tarafından en fazla tercih edilen mekânlardır. Coğrafya'nın temel kavramlarından biri olan mekân, fiziksel bir kavram olmanın yanında, zaman, psikolojik, toplumsal ve kültürel boyutlara da sahiptir. Her mekân kendi içinde farklı anlam ve pratikler barındırır. Bu yönüyle mekânın anlamı (temsil) insandan insana değişebilir. Bu çalışma ile Kayseri'de yaşayan kadınlar açısından tüketim kavramındaki değişimin izini sürmek, Kayseri'deki AVM'lerin ve o AVM'lere giden kadınlar için bu mekânların neyi temsil ettiğini irdelemek, AVM'lerin kadınlara nasıl mekânsal pratikler sağladığı araştırılmak amaçlanmıştır. Çalışmada derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda Kayseri'de yaşayan farklı yaş grubundan 15 kadın ile mülakat yapılmıştır. AVM'lerin kadınlar açısından tüketim mekânı olarak, sosyalleşme mekânı olarak, boş zaman ve eğlence mekânı olarak, görünme yerleri olarak ve eleştirel mekânlar olarak temsil edildiği, bu mekânların kadınlar açısından AVM' de gezmek, buluşmak, kahve içmek, alışveriş yapmak ve yemek yemek gibi mekânsal pratikler sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Consumption is an actionthat a personperformsfrom the moment his life beginsto the moment it ends. Consumption, which is carriedoutonlytomeet the basicneeds in traditionalsocieties and has noeconomic meaning in today'scontext, has gained a social and cultural meaning and became a culturebygettingahead of productionactivitiestoday. This is included in the consumptionculture, which is based on capitalism and the understandingthateverything is consumable. Shoppingmalls, whichsymbolize the ConsumptionCulture, are the placesmostpreferredbypeople in citieswiththeirpracticalstructure. Space, which is one of the basicconcepts of geography, besidesbeing a physicalconcept, also has time, psychological, social and culturaldimensions. Everyspace has differentmeanings and practiceswithinitself. In thisrespect, the meaning of space (representation) can varyfrompersontoperson. Withthisstudy, it is aimedtotrace the change in the concept of consumption for womenliving in Kayseri, toscrutinize the shoppingmalls in Kayseri and whatthesespacesrepresent for the womenwhogotothoseshoppingmalls, and toinvestigate how shoppingmallsprovidewomenwithspatialpractices. In-depthinterviewmethodwasused in the study. In thiscontext, interviewswereconductedwith 15 womenfromdifferentagegroupsliving in Kayseri. Shoppingmallsarerepresentedbywomen as consumptionspaces, socializingspaces, leisure and entertainmentspaces, appearanceplaces and criticalspaces, spatialpractices.