Economic Growth, Foreign Direct Investment and Air Pollution: An Analysis Based on China's Experience
Ekonomik Büyüme, Doğrudan Yabancı Yatırım ve Hava Kirliliği: Çin Deneyimine Dayalı Bir Analiz
- Tez No: 987744
- Danışmanlar: PROF. DR. CHEN BO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çin Ekonomisi, Yeni Yapısal Ekonomi, Çevresel Kuznets Eğrisi, Doğrudan Yabancı Yatırım Girişleri, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Granger Nedensellik Testi, The Chinese Economy, New Structural Economics, Environmental Kuznets Curve, Foreign Direct Investment Inflows, Vector Error Correction Model, The Granger Causality Test
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Huazhong Unıversıty Of Scıence And Technology
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Çin, 1980'lerin başından itibaren ekonomik olarak dünyaya açılmaya başlamıştır. Çin'in ekonomik küreselleşmesiyle birlikte, doğrudan yabancı yatırım girişlerindeki artış Çin ekonomisi açısından önemli hale gelmiştir. Aynı zamanda, artan doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ekonomik büyüme ve hava kirliliği üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisi de artmıştır. Bu nedenle, ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırım ve hava kirliliği arasındaki ilişkinin arka plan sürecini temel faktörler olarak incelemek, ekonomik büyümeyi artırmanın yanı sıra hava kalitesini iyileştirmek için en uygun politikayı önermek açısından çok önemlidir. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için, 1979-2013 döneminde ekonomik büyüme, içe dönük doğrudan yabancı yatırım ve hava kirliliği arasındaki kısa ve uzun vadeli nedensellik yönlerini ve etkilerini elde etmek amacıyla vektör hata düzeltme modeli ve Granger nedensellik testi uygulanmıştır. Ampirik sonuçlar, Çin'de enerji kullanımı, içe dönük doğrudan yabancı yatırım (kirleten-DYY) ve ekonomik küreselleşme nedeniyle artan hava kirliliğinin yanı sıra, doğrudan yabancı yatırım kaynaklı büyümenin ortaya çıktığını kanıtlamaktadır. Ayrıca, enerji kullanımından hava kirliliğine doğrudan tek yönlü nedensellik ve içe dönük doğrudan yabancı yatırım yoluyla enerji kullanımından ekonomik büyümeye dolaylı tek yönlü nedensellik gözlemlenmektedir. Elde edilen sonuçlar ışığında, bu çalışma Çin'in gelecekte uygulayabileceği uygun politika önerileri sunmaktadır. Özetle, bu çalışma, enerji kullanımının, içe dönük doğrudan yabancı yatırımın ve ekonomik küreselleşmenin hava kirliliğinin küresel ısınmaya neden olması üzerindeki olumlu etkilerini göstermesi ve Çin'de doğrudan yabancı yatırım kaynaklı büyümeyi kanıtlaması açısından ampirik bir kanıttır. Bulgular, hava kirliliğini azaltmak ve ekonomik büyümeyi artırmak için önerilen politika önerilerini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
China has economically begun to open up to the World since early 1980's. With the economic globalization of China, the increase in foreign direct investment inflows has become significant in terms of the Chinese economy. At the same time, the direct and indirect impact of increasing volume of foreign direct investment inflows have increased on economic growth as well as air pollution. Therefore, observing the background process of relationship between economic growth, inward foreign direct investment and air pollution as main factors is crucial to propose optimal policy for improving air quality besides increasing economic growth. To achieve the objectives of the study, vector error correction model and the Granger causality test are implemented to obtain the short and long-run causality directions and their effects among economic growth, inward foreign direct investment and air pollution as main variables over the period from 1979 to 2013. The empirical results mainly prove emerging of FDI-led growth as well as existence of growing air pollution owing to energy use, FDI inward (polluting-FDI) and economic globalization in China. Moreover, direct unidirectional causality from energy use to air pollution, and indirect unidirectional causality from energy use to economic growth through inward FDI are observed. With the lights of the results, this study proposes appropriate policy recommendations for China to implement in the future. In summary, this study is an empirical evidence in terms of indicating the positive effects of energy use, FDI inward and economic globalization on air pollution causes global warming, and proving FDI-led growth in China. The evidences support policy recommendations to be proposed to reduce air pollution and to increase economic growth.