OECD ülkelerinde karbondioksit emisyonu ile dış ticaret arasındaki ilişki: Bir panel veri analizi
Relationship between carbondioxide emission and foreign trade in OECD countries: A panel data analysis
- Tez No: 505216
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DAĞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Çevresel Performans Endeksi, Çevre Politikalarının Sıkılığı Endeksi, Kirlilik Cennetleri Hipotezi, Panel Veri Analizi, Direct Foreign Investments, Environmental Performance Index, Environmental Policies Stringency Index, Pollution Haven Hypothesis, Panel Data Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
1990'lı yıllarda en çok tartışılan konuların başında gelen dış ticaret ve çevre arasındaki çelişkili ilişki günümüzde hala birçok araştırmanın konusu olmaya devam etmektedir. Yaşanılan çevresel sorunlarda dış ticarette dâhil tüm ekonomik faaliyetlerin önemli bir rolü vardır. Dış ticaretin serbestleşmesi ile ülkelerin ekonomik büyümeleri artmakta bu sebeple çevre kirliliği de artmaktadır. Havadaki karbondioksit emisyonunun giderek yükselmesi; küresel ısınmanın artmasına, biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynakların azalmasına sebep olmaktadır. Çevre sorununa neden olan ülkelerin başında OECD ülkeleri gelmektedir. Günümüzde sanayileşmiş OECD ülkelerinde çevre farkındalığı artmakta ve uluslararası çevre sözleşmelerine taraf olmaktadırlar. Bu nedenle OECD ülkelerinde çevre sorununa neden olan faaliyetlerin azaltılması ve çevre dostu teknolojilerin yaygın kullanılması hedeflenmektedir. Bu durumda da ülkelerin üretici tarafı, ek bir maliyete maruz kalmaktadır. Bu çalışmada dış ticaretin serbestleşmesi ile kirletici potansiyele sahip yatırımcıların rekabet avantajı elde etmek için gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru kayacağını ve uygulanan çevre politikaları ve performanslarının arttıkça doğrudan yabancı yatırımları negatif yönde etkileyeceğini ifade eden kirlilik cennetleri hipotezinin öngörüleri 27 OECD ülkesi için test edilmiştir. Çalışma 2002-2012 dönemini kapsayan doğrudan yabancı yatırımları etkileyen GSYİH büyüme rakamları, çevrenin sürdürülebilirliği, niteliği ve performansını niteleyen endeks verileri yıllık olarak panel veri analizi ile test edilmiştir. 27 OECD ülkesinde test edilen kirlilik cennetleri hipotezi elde edilen bulgulara göre reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Contradictory relationship between external trade and enviroment has continues to be subject of many research since 1990. All economic activities including external trade play a role in the formation of environmantal problems. With liberalization of foreign trade, economical growth of countries is increasing. Thus, environmental pollution is increasing day to day.Increasing emissions of carbon dioxide in air cause increasing global warming, decreasing biodiversty and natural resources. OECD countries are at the top of the countries that cause environmental problems. In today's industrialized OECD countries' enviromental awareness goes up and they accept international environmental commitments. For this reason, it is aimed to reduce the activities causing environmental problems in OECD countries and to use environmentally friendly technologies widely. In the case too, the producer side of country is exposed to an additional cost. In this study, pollution haven hypothesis which expresses that foreign investors will move towards developing countries for competitive advantage and that as the environmental policies and performances applied increase, direct foreign investments will affect the negative direction is tested for 27 OECD countries. Study GDP growth figures affecting foreign directinvestments coveringthe period 2002-2012, annual index data qualifying the sustainability, quality and performance of the region were tested by panel data analysis. The pollution haven hypothesis tested in 27 OECD countries was rejected according to the findings obtained.