Şizofreni hastaları ve sağlıklı gönüllülerde Akkermansıa muciniphiila, Bifidobacterium adolescentis ve Lactobacillus gasseri türlerinin qPCR ile incelenmesi
Investigation of Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium adolescentis, and Lactobacillus gasseri species by qPCR in schizophrenia patients and healthy volunteers
- Tez No: 987764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bağırsak Mikrobiyotası, Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium adolescentis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium, Lactobacillus, Mikrobiyota, Schizophrenia, Gut Microbiota, Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium adolescentis, Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium, Lactobacillus, Microbiota
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Şizofreni hastalarının bağırsak mikrobiyotası ile sağlıklı bireylerin mikrobiyotası arasında önemli farklılıklar olabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışmada şizofreni tanılı 30 hasta ve sağlıklı 30 kontrol grubundan alınan dışkı örneklerinde Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium adolescentis ve Lactobacillus gasseri bakterilerinin varlığı ve miktarı kantitatif PCR (qPCR) yöntemiyle araştırılmıştır. Elde edilen veriler, hasta ve kontrol grupları karşılaştırılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre şizofreni grubunda A. muciniphila ve L. gasseri düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,003 ve p=0,016). Buna karşılık, B. adolescentis düzeyleri şizofreni hastalarında kontrollere göre daha yüksek tespit edilmiştir (p=0,001). Korelasyon analizleri, A. muciniphila ile B. adolescentis arasında negatif bir ilişki olduğunu , A. muciniphila ile L. gasseri arasında ise pozitif bir ilişki olabileceğini göstermiştir (p<0,05). Sonuç olarak, şizofreni hastalarının bağırsak mikrobiyotasında incelenen üç bakteri türünün bolluğunda sağlıklı bireylere kıyasla farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar, bağırsak mikrobiyotasının şizofreni patofizyolojisindeki rolü olabileceğine işaret etmektedir. İlerleyen araştırmalarda daha geniş örneklemli ve uzunlamasına tasarımlı çalışmalarla bu bulguların doğrulanması ve mikrobiyota-beyin ilişkisinin mekanizmalarının aydınlatılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium adolescentis and Lactobacillus gasseri Species by qPCR It is suggested that there are significant differences between the gut microbiota of schizophrenia patients and that of healthy individuals. In this study, the presence and quantity of Akkermansia muciniphila, Bifidobacterium adolescentis, and Lactobacillus gasseri in fecal samples obtained from 30 schizophrenia patients and 30 healthy controls were examined using quantitative PCR (qPCR). The data obtained were compared between the patient and control groups and analyzed statistically. According to the study findings, the levels of A. muciniphila and L. gasseri were significantly lower in the schizophrenia group compared to the healthy control group (p = 0.003 and p = 0.016, respectively). In contrast, Bifidobacterium adolescentis levels were found to be higher in patients with schizophrenia compared to controls (p = 0.001). Correlation analyses indicated a negative association between A. muciniphila and B. adolescentis, whereas a positive relationship was observed between A. muciniphila and L. gasseri (p < 0.05). In conclusion, the abundance of the three investigated gut bacterial species differed between schizophrenia patients and healthy individuals. These differences indicate that the gut microbiota may play a role in the pathophysiology of schizophrenia. Further large-scale and longitudinal studies are recommended to confirm these findings and to elucidate the mechanisms of the microbiota-gut-brain relationship in schizophrenia.