Desensus uteri endikasyonu ile lateral süspansiyon veya vajinal histerektomi yapılan hastalarda postoperatif sonuçların karşılaştırılması
Postoperative outcomes of lateral suspension versus vaginalhysterectomy in the surgical management of uterine prolapse
- Tez No: 987765
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, desensus uteri, lateral süspansiyon, vajinal histerektomi, uterus koruyucu cerrahi, Pelvic organ prolapse, uterine descent, lateral suspension, vaginal hysterectomy, uterine-sparing surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, desensus uteri endikasyonu ile opere edilen hastalarda laparoskopik lateral süspansiyon ile vajinal histerektomi (VAH) uygulamalarının anatomik, fonksiyonel ve perioperatif sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışma, 1 Mayıs 2020–31 Temmuz 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde desensus uteri tanısı ile cerrahi uygulanmış hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Pelvik Organ Prolapsusu Kantifikasyon Sistemi (POP–Q) evre II ve üzeri uterovajinal prolapsusu olan, laparoskopik lateral süspansiyon (n=46) veya vajinal histerektomi (n=48) uygulanan ve en az 3 ay postoperatif takibi bulunan toplam 94 hasta dâhil edilmiştir. Demografik özellikler, perioperatif veriler, POP-Q ölçümleri, üriner inkontinans semptomları preoperatif ve postoperatif dönemde karşılaştırılmıştır. Pelvik Taban Distres Envanteri (PFDI-20) ve Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (FSFI) skorları ise postoperatif dönemde karşılaştırılmıştır. Bulgular: Lateral süspansiyon grubundaki hastaların yaş ortalaması VAH grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktür. (39.91 ± 5.88 vs 46.98 ± 4.19 yıl, p<0.001). Gruplar arasında gravida, parite ve vücut kitle indeksi açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Operasyon süresi her iki grupta benzer bulunurken, hastanede yatış süresi lateral süspansiyon grubunda anlamlı olarak daha kısadır (46.43 ± 14.66 vs 58.50 ± 30.07 saat, p=0.016) Her iki grupta postoperatif POP-Q C ve ba noktalarında anlamlı anatomik iyileşme sağlanmıştır ve gruplar arasında postoperatif anatomik başarı açısından fark izlenmemiştir. Preoperatif urge inkontinans lateral süspansiyon grubunda daha sık görülmesine rağmen (p<0.001), postoperatif dönemde gruplar arasında üriner inkontinans oranları açısından anlamlı fark saptanmamıştır. 12 Postoperatif PFDI-20 ve alt skorları lateral süspansiyon grubunda VAH grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. (tüm skorlar için p<0.001). FSFI toplam ve alt alan skorlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Kronik pelvik ağrı lateral süspansiyon grubunda anlamlı derecede daha sık izlenmiştir. (%37.0 vs %8.3, p<0.001). İntraoperatif ve erken postoperatif komplikasyon oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Laparoskopik lateral süspansiyon, desensus uteri tedavisinde vajinal histerektomiye benzer anatomik başarı sağlarken; daha kısa hastanede yatış süresi, daha düşük postoperatif ağrı skorları ve daha iyi pelvik taban distres sonuçları sunmaktadır. Uterusun korunmasına olanak tanıması ve sakral diseksiyon gerektirmemesi nedeniyle lateral süspansiyon, uygun hastalarda güvenli ve etkili bir cerrahi alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the anatomical, functional, and perioperative outcomes of laparoscopic lateral suspension and vaginal hysterectomy (VAH) in patients operated on for uterine descent. Materials and Methods: This retrospective study was conducted on patients who underwent surgery for uterine descent at the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between May 1, 2020, and July 31, 2025. A total of 94 patients with Pelvic Organ Prolapse Quantification (POP-Q) stage II or higher uterovaginal prolapse, who underwent laparoscopic lateral suspension (n = 46) or vaginal hysterectomy (n = 48) and had at least 3 months of postoperative follow-up, were included. Demographic characteristics, perioperative data, POP-Q measurements, and urinary incontinence symptoms were compared between the preoperative and postoperative periods. Postoperative Pelvic Floor Distress Inventory (PFDI-20) and Female Sexual Function Index (FSFI) scores were also compared between the groups. Results: The mean age of patients in the lateral suspension group was significantly lower than that of the VH group (39.91 ± 5.88 vs. 46.98 ± 4.19 years, p < 0.001). No significant differences were observed between the groups in terms of gravidity, parity, or body mass index. While the operative time was similar in both groups, the length of hospital stay was significantly shorter in the lateral suspension group (46.43 ± 14.66 vs. 58.50 ± 30.07 hours, p = 0.016). Significant postoperative anatomical improvement was achieved at POP-Q points C and Ba in both groups, with no difference in postoperative anatomical success between the groups. Although preoperative urge urinary incontinence was more common in the lateral suspension group (p < 0.001), no significant difference in postoperative urinary incontinence rates was observed between the groups. 14 Postoperative PFDI-20 total and subscale scores were significantly lower in the lateral suspension group compared with the VH group (p < 0.001 for all scores). No statistically significant differences were found between the groups in terms of total FSFI and domain scores. Chronic pelvic pain was significantly more frequent in the lateral suspension group (37.0% vs. 8.3%, p < 0.001). There were no significant differences between the groups regarding intraoperative or early postoperative complication rates. Conclusion: Laparoscopic lateral suspension provides anatomical success comparable to vaginal hysterectomy in the treatment of uterine descent, while offering shorter hospital stay, lower postoperative pain scores, and better pelvic floor distress outcomes. By allowing uterine preservation and avoiding sacral dissection, lateral suspension may be considered a safe and effective surgical alternative in appropriately selected patients.