Toplumsal cinsiyet ve medya: Reklamlar üzerine bir inceleme
Gender and media: An analysis on advertisements
  1. Tez No: 987795
  2. Yazar: ELİF YAKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsiyet eşitsizliği, Kamusal alan, Medya, Reklam araçları, Reklam çözümlemesi, Özel alan, İletişim, İletişim araçları, İletişim sosyolojisi, Gender, Gender inequalit, Public space, Media, Advertising instruments, Advertisement analysis, Private sphere, Communication, Communication means, Communication sociology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
Özet
Antik Yunandan beri erkek genellikle kamusal alanda özgürlük, kontrol, erkeklik kavramlarıyla ilişkilendirilirken, kadın özel alanda aile ve yakın çevresiyle ilişkilendirilmektedir. Sanayi toplumundan günümüze kadar bu ayrım devam etmektedir. Kamusal ve özel alanların belirgin bir şekilde ayrılması cinsiyet eşitsizliğinin uzun yıllar boyunca devam etmesine neden olmuştur. Toplumsal cinsiyet perspektifinde reklamlarda kadının ve erkeğin sunumuna, kamusal ve özel alan ayrımının nasıl olduğu üzerine durulacaktır. Toplumsal cinsiyet bağlamında en çok tıklanma alan reklamlarda kadın ve erkeğe yüklenen roller göstergebilimsel analiz yöntemi ile incelenecektir. Bu çalışma altı bölümden oluşacaktır. İlk bölüm giriş kısmı olup, ikinci bölümde kamusal ve özel alan kavramları, üçüncü bölümde cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavram ve kuramlarına ilişkin açıklamalar yer alacaktır. Dördüncü bölümde reklam ve toplumsal cinsiyet rollerinin reklamlara nasıl yansıdığı üzerinde durulacaktır. Beşinci bölümde araştırma tasarımı ve yöntem kısmı bulunmaktadır. Bu bölümde araştırmanın amacı ve araştırmada kullanılan yöntem açıklanacaktır. Altıncı bölümde ise, araştırmanın sonuçları, bulguları ve yorumları açıklanacaktır. Bu bilgiler ışığında çalışma, kadın ve erkeğin reklam filmlerinde toplumsal cinsiyet rolleri ve kalıpları bağlamında yer alış biçimi ortaya konulmuş olup, sonrasında ulaşılan sonuçların genel olarak yorumlandığı sonuç̧ kısmıyla tamamlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Since Ancient Greece, men have generally been associated with concepts of freedom, control and masculinity in the public sphere, while women have been associated with the family and their immediate environment in the private sphere. This distinction has been maintained since the industrial society until today. The distinct separation of public and private spheres has caused gender inequality to persist for many years. This study will focus on the presentation of women and men in advertisements and the distinction between public and private spheres from a gender perspective. The roles attributed to women and men in the most clicked advertisements in the context of gender will be analyzed by semiotic analysis method. This study will consist of six chapters. The first chapter will be an introduction, the second chapter will cover the concepts of public and private sphere, the third chapter will include explanations on the concepts and theories of sex and gender. The fourth chapter will focus on advertising and how gender roles are reflected in advertisements. The fifth chapter includes the research design and methodology. In this section, the purpose of the research and the method used in the research will be explained. In the sixth chapter, the results, findings and interpretations of the research will be explained. In the light of this information, the study will be completed with a conclusion in which the results are interpreted in general and the way women and men take place in the context of gender roles and stereotypes in advertisement films will be revealed. Translated with DeepL.com (free version)