Tarımsal sera gazı emisyonlarının makine öğrenmesi algoritmaları ile tahmini
Prediction of agricultural greenhouse gas emissions using machine learning algorithms
- Tez No: 987812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CEYLAN, PROF. DR. VEDAT CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstri mühendisliği, Industrial engineering
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tarım sektörü; metan (CH4), diazot monoksit (N2O) ve diğer sera gazı emisyonlarının başlıca kaynakları arasında yer almakta olup, bu emisyonların doğru biçimde tahmin edilmesi sürdürülebilir tarımsal politikaların geliştirilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Ancak tarımsal sera gazı emisyonları; hayvan popülasyonu, gübre kullanımı, tarımsal üretim süreçleri ve enerji tüketimi gibi çok sayıda etkileşimli faktöre bağlı olarak doğrusal olmayan ve karmaşık bir yapı sergilemektedir. Bu durum, klasik istatistiksel zaman serisi ve regresyon tabanlı yöntemlerin tahmin performansını sınırlandırmakta; esnek ve veri odaklı makine öğrenmesi yaklaşımlarını gerekli kılmaktadır. Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin 1990-2023 dönemine ait tarımsal sera gazı emisyonlarının makine öğrenmesi modelleri kullanılarak tahmin edilmesi ve emisyon belirleyicilerinin açıklanabilir yapay zekâ yöntemleri ile analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; tarımsal enerji tüketimi, kimyasal gübre kullanımı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları, çeltik üretim alanı, tarım alanı büyüklüğü ve tarım ilacı kullanımı değişkenlerini içeren, resmî ulusal ve uluslararası istatistik kaynaklarından derlenen çok boyutlu bir veri seti kullanılmıştır. Analizlerde Gauss Süreç Regresyonu (GPR), Destek Vektör Regresyonu (SVR), Topluluk Öğrenmesi (Ensemble) ve Karar Ağacı (Tree) modelleri değerlendirilmiş; tüm modellerin hiperparametreleri Bayes optimizasyonu (BO) yöntemi ile optimize edilmiştir. Elde edilen bulgular, Bayes optimizasyonu ile iyileştirilmiş GPR (BO-GPR) modelinin test veri setinde MAPE: 1.608, RMSE: 0.988, MAE: 0.807 ve R²: 0.988 değerleriyle en yüksek tahmin doğruluğunu sağladığını göstermektedir. Hata dağılımı analizleri, BO-GPR modelinin düşük varyanslı, yanlılık içermeyen ve yüksek kararlılığa sahip bir tahmin yapısı sunduğunu ortaya koymuştur. Tahmin sonuçlarının yorumlanmasına yönelik gerçekleştirilen SHAP analizleri, büyükbaş hayvan sayısının tarımsal sera gazı emisyonları üzerinde en belirleyici değişken olduğunu; bunu küçükbaş hayvan sayısı ve çeltik üretim alanının izlediğini göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma makine öğrenmesi yöntemlerinin tarımsal sera gazı emisyonlarının yüksek doğrulukla tahmin edilmesinde etkili olduğunu ve özellikle GPR modelinin karmaşık ve doğrusal olmayan tarımsal veri yapılarında üstün bir performans sergilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The agricultural sector is among the primary sources of methane (CH4), nitrous oxide (N2O), and other greenhouse gas emissions, and the accurate prediction of these emissions is of critical importance for the development of sustainable agricultural policies. However, agricultural greenhouse gas emissions exhibit complex and nonlinear behavior due to the interaction of multiple factors, including livestock population, fertilizer use, agricultural production processes, and energy consumption. This complexity constrains the predictive performance of conventional statistical time-series and regression-based methods, thereby necessitating the adoption of flexible and data-driven machine learning approaches. In this thesis, Turkey's agricultural greenhouse gas emissions for the period 1990-2023 are predicted using machine learning models, and the key emission determinants are analyzed through explainable artificial intelligence techniques. A multidimensional dataset compiled from official national and international statistical sources was employed, incorporating variables such as agricultural energy consumption, chemical fertilizer use, numbers of cattle and small ruminants, rice cultivation area, total agricultural land area, and pesticide use. Gaussian Process Regression (GPR), Support Vector Regression (SVR), Ensemble Learning models, and Decision Tree models were evaluated, and the hyperparameters of all models were optimized using the Bayesian Optimization (BO) method. The findings indicate that the Bayesian Optimization–enhanced GPR (BO-GPR) model achieved the highest predictive accuracy on the test dataset, with a MAPE of 1.608, RMSE of 0.988, MAE of 0.807, and an R² value of 0.988. Error distribution analyses further demonstrate that the BO-GPR model provides a low-variance, unbiased, and highly stable predictive performance. SHAP analyses conducted to interpret the model outputs indicate that the number of cattle is the most influential determinant of agricultural greenhouse gas emissions, followed by the number of small ruminants and the rice cultivation area. In conclusion, this study demonstrates that machine learning approaches are highly effective in accurately predicting agricultural greenhouse gas emissions and highlights the superior performance of the GPR model in capturing the complex and nonlinear characteristics inherent in agricultural data structures.