65 yaş ve üstü bakıma muhtaç hasta grubunun acil servis başvurularının değerlendirilmesi
Evaluation of emergency department admissions of the care-dependent patient group aged 65 and over
- Tez No: 987825
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN METİN AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı hasta, bakıma muhtaç hasta, acil servis, kırılganlık, mortalite, Acil tıp servisleri, Elderly patient, care-dependent patient, emergency department, frailty, mortality, Emergency medical services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 65 yaş ve üstü bakıma muhtaç hastaların acil servis başvuru nedenlerini, klinik özelliklerini, tekrarlayan başvuru özelliklerini ve mortalite ile ilişkili faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. 07 Eylül 2022-07 Eylül 2024 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisi'ne başvuran 65 yaş ve üstü, Klinik Kırılganlık Ölçeği (KKÖ) 6 ve üzeri olan ve en az bir bakım vereni bulunan 522 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, başvuru yakınmaları, yaşamsal bulguları, laboratuvar değerleri, bazal mobilizasyon ve beslenme durumları, bakım verenleri ve bakım yerleri, aldıkları tanılar ve sonlanımları kaydedildi. Hastaların%58,2'si kadın olup yaş ortancası 80 (İKA 12) idi. Kadınların yaş ortancası erkeklere göre anlamlı derecede yüksekti. KKÖ ortancası 8 (İKA 3) olarak bulundu. Hastaların %99,8'inde en az bir kronik hastalık saptandı, en sık hipertansiyon (%77,6) ve nörolojik hastalıklar (%74,5) görüldü. Charlson Komorbidite İndeksi (CKİ) ortancası 11 (İKA 4) idi. En sık başvuru yakınması solunum sıkıntısı (%33) olup, en sık alınan tanı solunum sistemi ile ilgiliydi (%33). Hastaların %83,1'i evde bakılmakta olup bunların %88,2'sine yakınları tarafından bakım verilmekteydi. Bazal mobilizasyon durumunda %41,6'sı destekli mobil, %31,8'i yatağa bağlıydı. Dehidratasyon %50, hipoalbüminemi %51,9, bası yarası %13,8 oranında saptandı. Enfeksiyon tanısı alan hastaların acil servis kalış süresi daha uzun (ortanca 92,2 saat) bulundu. Hastane mortalite oranı %19,0 bulundu. Hastaların %17,4'ü 30 gün içinde tekrar başvurdu ve bu hastaların çoğu solunum sistemi tanısı aldı ve bunların %11'i Acil Servis'te ölümle sonuçlandı. Sonuç olarak; bakıma muhtaç 65 yaş üstü hastalar, acil servislerde çoklu komorbidite, ciddi kırılganlık, tekrarlayan başvurular, dirençli enfeksiyonlar, inatçı solunum sistemi problemleri ve artmış mortalite riski ile karşımıza çıkarken bunu etkileyen faktörler de hastaların mobilizasyon durumu, bakım vereni/ortamı ve bazal beslenme durumu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the reasons for emergency department admissions, demographic and clinical characteristics, recurrent admission features, and factors associated with mortality in care-dependent patients aged 65 years and over. Between September 7, 2022, and September 7, 2024, 522 patients aged over 65 years, with a Clinical Frailty Scale (CFS) of 6 and above, and at least one caregiver, who presented to the Adult Emergency Department of Hacettepe University Hospital, were prospectively included in the study. The demographic characteristics, comorbidities, presenting complaints, vital signs, laboratory values, basal mobilization and nutritional status, caregivers and care settings, diagnoses, and outcomes of the patients were recorded. Of the 58.2% patients were female, with a median age of 80 (IQR 12). The median age of women was found to be significantly higher than that of men. The median CFS was 8 (IQR 3). At least one chronic disease was found in 99.8% of the patients, with hypertension (77.6%) and neurological diseases (74.5%) being the most common. The median Charlson Comorbidity Index (CCI) was 11 (IQR 4). The most common presenting complaint was respiratory distress (33.0%), and the most frequent diagnosis was related to the respiratory system (33.0%). Of the 83.1% patients were being cared at home, and 88.2% of these were cared by their relatives. Regarding basal mobilization status, 41.6% were dependent mobile, and 31.8% were bedridden. Dehydration was detected in 50%, hypoalbuminemia in 51.9%, and pressure ulcers in 13.8% of the patients. Patients diagnosed with infection had a longer emergency department stay (median 92.2 hours). The hospital mortality rate was found to be 19.0. Of the 17.4% patients were readmitted within 30 days, most of whom received a respiratory system diagnosis, and 11% of these resulted in death in the Emergency Department. In conclusion, care-dependent patients aged 65 and over present to emergency departments with multiple comorbidities, severe frailty, recurrent admissions, resistant infections, persistent respiratory problems, and an increased risk of mortality, while the factors affecting this are patients' mobilization status, caregiver/care environment, and basal nutritional status.