Bir aile sağlığı merkezinde kayıtlı hedef nüfusta yapılan okul çağı izlemlerin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of school-age follow-ups on a target population registered in a family health center
  1. Tez No: 987834
  2. Yazar: ESER TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET RAŞİT AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, hipertansiyon, koruyucu hekimlik, obezite, Family Practice, hypertension, preventive medicine, obesity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Okul çağı sağlık izlemleri, çocuk ve ergenlerde önlenebilir sağlık sorunlarının erken tanısı için kritik öneme sahiptir. Çalışmamız, bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 6-18 yaş grubundaki çocuk ve ergenlerde obezite, anemi, hipertansiyon, dislipidemi ve görme kusurları sıklığını retrospektif olarak değerlendirerek koruyucu hekimlikteki önemini vurgulamayı amaçlamıştır. YÖNTEM: Bu retrospektif ve tanımlayıcı çalışma, Sakarya'da bir aile sağlığı merkezinde 01.01.2022 ile 31.12.2024 tarihleri arasında okul çağı izlemi yapılmış 6-18 yaş arası 1457 çocuğun verileriyle gerçekleştirilmiştir. Analizi için tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan 1457 çocuğun %51,1'i erkek olup yaş ortalaması 10,33±3,67 olarak saptanmıştır. VKİ değerlendirmesine göre katılımcıların %14,6'sı fazla kilolu, %7,2'si ise obez bulunmuştur. Erkek çocuklarda obezite (%9,41) kızlara (%4,91) göre anlamlı yüksektir. Katılımcıların %10,1'inde anemi, %13,0'ünde prehipertansiyon ve %2,9'unda hipertansiyon saptanmıştır. Kadın katılımcıların total kolesterol, LDL ve trigliserid düzeyleri erkeklerden anlamlı olarak yüksek bulunurken, obez bireylerde sınırda yüksek total kolesterol ve LDL düzeyleri daha sıktır. Görme taramasında %66,4'ü ileri tetkik için sevk edilmiş, ancak sevk edilenlerin %79,4'ünün sonucuna ulaşılamamıştır. SONUÇ: Okul çağı sağlık izlemleri, çocuk ve ergenlerde önlenebilir sağlık sorunlarının erken tanısı için kritik öneme sahiptir. Çalışmamız, bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 6-18 yaş grubundaki çocuk ve ergenlerde obezite, anemi, hipertansiyon, dislipidemi ve görme kusurları sıklığını retrospektif olarak değerlendirerek koruyucu hekimlikteki önemini vurgulamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Retrospective analysis of school-age follow-ups on a target population registered in a family health center INTRODUCTION AND AIM: School-age health screenings are of critical importance for the early diagnosis of common and preventable health problems in children and adolescents. Our study aimed to retrospectively evaluate the results of school-age health screenings conducted in children and adolescents aged 6-18 registered at a family health center, by determining the prevalence of health issues such as obesity, anemia, hypertension, dyslipidemia, and vision defects, thus emphasizing the role of these screenings in preventive medicine. METHOD: This retrospective and descriptive study was conducted using data from 1457 children aged 6-18 who underwent school-age health screenings at a family health center in Serdivan district, Sakarya province, between January 1, 2022, and December 31, 2024. Descriptive statistics, Chi-square test, Mann-Whitney U test, and Kruskal-Wallis tests were used for statistical analysis. RESULTS: Among the 1457 children included in the study, 51.1% were male, and the mean age was 10.33±3.67 years. According to BMI assessment, 14.6% of the participants were overweight, and 7.2% were obese. The prevalence of obesity was significantly higher in boys (9.41%) compared to girls (4.91%). Anemia was detected in 10.1% of participants, prehypertension in 13.0%, and hypertension (Stage 1 and 2) in 2.9%. While total cholesterol, LDL, and triglyceride levels were significantly higher in female participants than in males, borderline high total cholesterol and LDL levels were more frequently detected in obese individuals. In vision screenings, 66.4% were referred for further examination, but the referral results of 79.4% of those referred could not be obtained. CONCLUSION: School-age screenings are of critical importance in detecting the relationship between obesity and its role in predisposing individuals to early-onset hypertension and dyslipidemia. Enhancing the effectiveness of screenings and improving post-referral feedback mechanisms are essential for strengthening preventive healthcare services.