Molecular detection of FIM H, MRKD, and WCAG genes responsible for biofilm formation in klebsiella pneumoniae isolated from different sites of infection
Farklı enfeksiyon yerlerinden izole edilen klebsıella pneuomonae'da biyofilm oluşumundan sorumlu FİM H, MRKD, ve WCAG genlerinin moleküler saptanması
  1. Tez No: 987845
  2. Yazar: NOOR ABDUL JABAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN KARİPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilmler, Klebsiella pneumoniae, Biofilms, Klebsiella pneumoniae
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Arka plan: Klebsiella pneumoniae, önemli morbidite ve ölümlü hastane ve toplum kaynaklı hastalıklara yol açmaktadır. K. pneumonia'nın biyofilm üretimi, virülans genlerine bağlıdır. Direnç, biyofilm gelişimi ile arttırılmaktadır. Bu araştırma, sodyum hipokloritin yanı sıra karanfil ekstraktını K. pneumoniae biyofilmine karşı araştırmıştır. Materyal ve yöntem: Irak, Bağdat Tıp Merkezi'ndeki hastanelerden alınan çeşitli klinik örneklerden Haziran 2021 ile Ocak 2022 arasında yaklaşık 100 Klebsiella pneumoniae izolatı elde edilmiştir. Bu bakteri, geleneksel laboratuvar yöntemleri kullanılarak izole edilmiş olup, VITEK-2 otomatik sistemi kullanılarak tanımlama yapılmıştır. Biyofilm ile ilgili genler (fimH, wcaG ve mrkD), konvansiyonel-PCR ile ve ayrıca biyofilm değerlendirmesi, üç farklı yöntem (Triptik Soya Sıvı besiyeri TSB, Kongo Kırmızı Agarı CRA ve Beyin Kalp İnfüzyon Sıvı Besiyeri BHIB) ile tespit edilmiştir. Ayrıca anti-biyofilm maddelerinin (sodyum hipoklorit ve karanfil) biyofilm üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Bulgular: Bu araştırmada K. pneumoniae izolatları, balgam, yanık, idrar ve kanda oluşan biyofilmlerden elde edilmiş olup, irin, kulak sıvısı ve sıvı izolatlarının biyofilm oluşturma olasılığı daha düşük çıkmıştır. Kongo kırmızı agar ve beyin-kalp infüzyon besiyeri tekniklerinin kullanımıyla karşılaştırıldığında, triptik soya sıvı besiyeri kolayca ölçülebilir ve biyofilm büyümesini tanımlamanın güvenilir bir yolu olabilir. İzolatlarda mrkD ve fimH genlerinin yüksek frekansı, mrkD ve fimH genlerinin varlığı ile birlikte biyofilm üretme kapasitesi arasında da güçlü bir korelasyonu ortaya koymuştur. Ek olarak, sodyum hipoklorit ve karanfil, özellikle Syzygium aromatikleri, K. pneumoniae izolatlarında biyofilm oluşumu üzerinde güçlü bir inhibitör etki ortaya çıkarmıştır. Sonuç: K. pneumoniae'deki mrkD ve fimH genlerinin biyofilm oluşumu ile ilişkili olması onları ilginç ve uygun tedavi seçenekleri haline getirmektedir. Triptik soya sıvı besiyeri tekniği, laboratuvarlarda biyofilm oluşturan bakterileri tanımlamanın daha verimli ve güvenilir bir yoludur. Sodyum hipoklorit ve karanfil, özellikle Syzygium aromatikleri, K. pneumoniae biyofilmini inhibe etmiş ve uzaklaştırmış olup, etkisi hem bakterisidal hem de bakteriyostatik spektrumda belirli bir düzyede artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Klebsiella pneumoniae leads to hospital and community-acquired illnesses with substantial morbidity and death. K. pneumonia's biofilm production is connected to virulence genes. Resistance is enhanced by biofilm development. This research investigated sodium hypochlorite as well as carnation extract against K. pneumoniae biofilm. Materials and methods: About 100 Klebsiella pneumoniae isolates were obtained from various clinical specimens taken from hospitals in the Medical City of Baghdad, Iraq, between June 2021 and January 2022. This bacterium was isolated by used traditionally laboratory methods and identification by used VITEK-2 automated system, biofilm-related genes (fimH, wcaG and mrkD) were detection by conventional-PCR as well as biofilm evaluation by three different methods (Tryptic Soy Broth TSB, Congo Red Agar CRA and Brain Heart Infusion Broth BHIB). Additionally, the impact of anti-biofilm materials (sodium hypochlorite and carnation) on biofilm was measured. Results: In this investigation, K. pneumoniae isolates obtained from sputum, burns, urine, and blood formed biofilms. Pus, ear fluid, and fluid isolates were less likely to form biofilms. When compared to the use of Congo red agar and the brain-heart infusion broth techniques, tryptic soy broth is readily quantified and may be a reliable way to identify biofilm growth. The high frequency of the mrkD and fimH genes in isolates was also a strong correlation among the capacity to produce biofilm along with the presence of mrkD and fimH genes. In addition, sodium hypochlorite and carnation, in particular Syzygium aromatics, revealed a strong inhibitory influence on the biofilm establishment in K. pneumoniae isolates. Conclusion: mrkD and fimH genes in K. pneumoniae are associated with biofilm formation, making them interesting appropriate treatment options. The tryptic soy broth technique is a more efficient and dependable way to identify biofilm-forming bacteria in laboratories. Sodium hypochlorite and carnation, in particular Syzygium aromatics, inhibited and removed K. pneumoniae biofilm, and the impact increased with a level in the both bactericidal and bacteriostatic spectrum.