Yüzücülerde akuatik kuvvet antrenmanının izokinetik kuvvet ve sürat üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of aquatic strength training on isokinetic strength and speed in swimmers
  1. Tez No: 987846
  2. Yazar: RİFAT SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzücü, Akautik Kuvvet Antrenman, İzokinetik Kuvvet, Sürat, Swimmer, Aquatic Strength Training, Isokinetic Strength, Speed
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma yüzücülerde yüzme antrenmanlarına ek olarak suda akuatik kuvvet antrenmanının sportif performans özellikleri (yüzme süratine ve izokinetik kuvvet) üzerine etkilerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde düzenli olarak yüzen 18-24 yaş grubu 15 erkek yüzücü üzerinde yapılmıştır. Çalışmada 6 haftalık antrenman esnasında yüzücü grup yüzme antrenmanlarını yaparken, sporculara haftanın 3 günü günde yaklaşık 45 dakika yardımcı malzemeler (el paleti ve ayak tahtası) ile akuatik kuvvet antrenmanı yaptırılmış antrenman öncesi ve antrenman sonrası performans ölçümleri alınmıştır. Yüzücülerden 6 haftalık antrenman öncesi ve sonrası sırasıyla; vücut ağırlığı, boy uzunluğu, VKİ, yüzme süratini ölçmek için 50 m serbest yüzme sürati, izokinetik kuvvet ölçümlerini ölçmek için 60°/ saniye diz ve omuz fleksiyon ve ekstansiyonu ve 180°/ saniye diz ve omuz fleksiyon ve ekstansiyon ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20.0 programı kullanmıştır. Bu sonuçlara göre yüzücülerin 6 haftalık antrenman öncesinde ön test, antrenman sonrasında son test ölçümlerini karşılaştırmak için bağımlı (ilişkili) gruplar t testi (paired sample t testi) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak 0.05 kabul edildi. Bu çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre suda yapılan akuatik kuvvet antrenmanı sonrasında ön test ve son test bacak 60°/sn tork kuvvetinde sol diz ekstansiyonu ve sol diz fleksiyonu kuvvet parametrelerinde anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Sağ diz ekstansiyonu ve sağ diz fleksiyon değerlerinde gelişme görülmektedir. 180°/sn tork kuvvetinde sol diz ekstansiyonu kuvvet parametrelerinde anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Sol diz fleksiyonu kuvvet parametrelerinde gelişme görülmektedir. 180°/sn tork kuvvetinde sağ diz ekstansiyonu sağ diz fleksiyonu kuvvet parametrelerinde gelişme görülmüştür. Yine çalışmamızda ön test ve son test sonucuna göre omuz kuvveti 60°/sn tork kuvvetinde sağ omuz ekstansiyonu kuvvet parametrelerinde anlamlı faklılık görülmüştür (p<0,05). Sağ omuz fleksiyon değerlerinde gelişme görülmüştür. Sol omuz ekstansiyonu ve sol omuz fleksiyon değerlerinde gelişme görülmektedir. 180°/sn tork kuvvetinde sağ omuz ekstansiyonu sağ omuz fleksiyonu kuvvet değerlerinde anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Sol omuz ekstansiyonu ve sol omuz fleksiyon değerlerinde gelişme görülmektedir. Diz ve omuz kuvvetlerinde artış görülürken, bu kuvvet artışının sudaki performansa transfer edilerek 50 m serbest yüzme performansının geliştiği, yüzme performans gelişiminin, izokinetik diz ve omuz kuvvetindeki artışın sonucu olarak elde edildiği düşünülmektedir. Sonuç olarak; 6 hafta suda akuatik antrenman yapmanın yüzme performansını artıran etkisinin olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Suda kuvvet antrenmanın 50 m yüzme performanslarında anlamlı bir gelişim sağladığı görülmüştür. Yüzme antrenmanlarına ilave kuvvet antrenmanı uygulamalarının, yapılan testlere etkileri göz önünde bulundurulduğunda, kuvvet ve performans gelişimini artırmak için, sadece yüzme antrenmanı yapmak yerine, antrenörlerin ve eğitmenlerin yıllık planda suda akuatik kuvvet antrenmanlarına da yer vermeleri sporcular açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of aquatic strength training in addition to swimming training on athletic performance characteristics (swimming speed and isokinetic strength) in swimmers. The study was conducted on 15 male swimmers aged 18-24 who regularly swim at the Faculty of Sports Sciences at Tokat Gaziosmanpaşa University. During the 6-week training period, the swimmers performed swimming exercises, while the athletes performed aquatic strength training with aids (hand paddles and footboards) for approximately 45 minutes a day, 3 days a week. Pre- and post-training performance measurements were taken. The swimmers were asked to perform the following before and after the 6-week training, respectively: Body weight, height, BMI, and a 50-m freestyle swimming speed were used to measure swimming speed. For isokinetic strength measurements, 60%/second knee and shoulder flexion and extension were used, and 180/second knee and shoulder flexion and extension were used. Data were analyzed using SPSS 20.0. Based on these results, a paired samples t-test was used to compare the swimmers' pre-test measurements before the 6-week training session and the post-test measurements after the training session. A significance level of 0.05 was accepted. According to the findings of this study, a significant difference was observed in the left knee extension and left knee flexion strength parameters at 60°/sec torque strength at pre-test and post-test after aquatic strength training in water (p<0.05). Improvements were observed in right knee extension and right knee flexion values. A significant difference was observed in the left knee extension strength parameters at 180°/sec torque strength (p<0.05). Improvements were observed in the left knee flexion strength parameters. Improvements were observed in the strength parameters of right knee extension and right knee flexion at 180°/sec torque. Similarly, according to the pre-test and post-test results in our study, a significant difference was observed in the strength parameters of right shoulder extension at 60°/sec torque (p<0.05). Improvements were observed in right shoulder flexion values. Improvements were observed in left shoulder extension and left shoulder flexion values. Significant differences were observed in right shoulder extension and right shoulder flexion values at 180°/sec torque (p<0.05). Improvements were observed in left shoulder extension and left shoulder flexion values. Increases were observed in knee and shoulder strength, and this strength increase was transferred to performance in the water, resulting in improved 50-meter freestyle swimming performance. This swimming performance improvement is thought to be a result of increased isokinetic knee and shoulder strength. Conclusion: 6 weeks of aquatic training in water has an enhancing effect on swimming performance. Strength training in water has been shown to significantly improve 50-meter swimming performance. Considering the effects of strength training in addition to swimming training on the tests performed, it may be beneficial for athletes to include aquatic strength training in their annual plans, rather than solely swimming training, to enhance strength and performance development.