Hisse senedi finasmanın katılım bankacılığı ve konvansiyonel bankacılık açısından mukayeseli incelenmesi
Comparative analysis of equity finance in terms of participation banking and conventional banking
  1. Tez No: 987852
  2. Yazar: YUŞA YEŞİLYAPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Verimliliği, Hisse Senedi Finansmanı, Konvansiyonel Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Panel Veri Analizi, Banka hisseleri, Banka kredileri, Finansal piyasa araçları, Banking Efficiency, Equity Financing, Conventional Banking, Participation Banking, Panel Data Analysis, Bank shares, Bank credits, Financial market instruments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Sermaye Piyasaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren 16 bankayı (devlet bankaları, özel bankalar ve katılım bankaları) kapsamakta ve 2015–2024 yılları arasındaki dönemde banka verimliliğini etkileyen faktörleri incelemektedir. Araştırmada, bankacılık performansının ölçümünde bağımlı değişkenler olarak ROA (aktif kârlılığı) ve ROE (özsermaye kârlılığı) kullanılmış, bağımsız değişkenler ise likidite oranı, sermaye yeterliliği oranı, varlık kalitesi ve operasyonel verimlilik olarak belirlenmiştir. Panel veri analizi yöntemi kullanılarak, havuzlanmış EKK, sabit etkiler ve rastgele etkiler modelleri değerlendirilmiş; F testi ve Hausman testi sonuçlarına göre her iki model için rastgele etkili modelin uygun olduğu belirlenmiştir. Analizler, bankacılık verimliliği göstergeleri arasındaki ilişkilerin değişken düzeylerde anlamlı olduğunu ortaya koymuştur. ROA modeli için sermaye yeterliliği ve operasyonel verimlilik, ROE modeli için ise varlık kalitesi ve operasyonel verimlilik değişkenlerinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, sermaye yapısının güçlülüğü, varlık kalitesi ve operasyonel etkinliğin bankaların kârlılık ve verimlilik performansında belirleyici rol oynadığını göstermiştir. Çalışma sonuçları, bankaların sürdürülebilir kârlılığı sağlamak için sermaye yeterliliğini güçlendirmeleri, varlık kalitesini iyileştirmeleri ve operasyonel süreçlerini optimize etmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, dijitalleşme ve süreç otomasyonu gibi stratejik yatırımların hem konvansiyonel hem de katılım bankacılığı uygulamalarında bankacılık performansını artırmada kritik öneme sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, Türkiye'de hisse senedi finansmanı uygulamalarının bankacılık türlerine göre verimlilik ve kârlılık üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmek için önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study covers 16 banks operating in Turkey (state-owned banks, private banks, and participation banks) and examines the factors affecting bank efficiency over the period 2015–2024. ROA (return on assets) and ROE (return on equity) were used as dependent variables in measuring banking performance, while the independent variables were liquidity ratio, capital adequacy ratio, asset quality, and operational efficiency. Using panel data analysis, pooled OLS, fixed effects, and random effects models were evaluated. The results of the F-test and Hausman test determined that the random effects model was appropriate for both models. The analyses revealed that the relationships between banking efficiency indicators were significant at varying levels. For the ROA model, capital adequacy and operational efficiency were found to be significant, while for the ROE model, asset quality and operational efficiency were found to be significant. The findings indicated that capital structure strength, asset quality, and operational efficiency play a decisive role in the profitability and efficiency performance of banks. The study results reveal that banks need to strengthen capital adequacy, improve asset quality, and optimize operational processes to ensure sustainable profitability. Furthermore, it was concluded that strategic investments such as digitalization and process automation are critical for enhancing banking performance in both conventional and participation banking practices. The findings provide important data for comparatively evaluating the impact of equity financing practices on efficiency and profitability across banking types in Turkey.