Bütünleşik DEMATEL-CRADIS yöntemleri ile ekoturizm kapsamında tabiat parklarının performans analizi: Giresun ili örneği
Performance analysis of nature parks in the scope of ecotourism with integrated DEMATEL-CRADIS methods: Giresun province example
- Tez No: 987869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: DEMATEL, Ekoturizm, DEMATEL, Ecotourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde ekoturizm, turizm sektörünün hızlı gelişen alanlarından biri olarak giderek önem kazanmaktadır. Ekoturizme yönelik talebin artmasıyla birlikte tabiat parkları, sahip oldukları doğal güzellikler ve ekolojik değerler sayesinde ekoturizm faaliyetleri için en elverişli alanlar arasında yer almakta ve öne çıkmaktadır. Tabiat parkları, bir yandan doğal kaynakların korunmasına katkı sağlarken diğer yandan doğa temelli turizm olanakları sunarak bölgesel kalkınmaya destek olmaktadır. Bu nedenle, tabiat parklarının sürdürülebilir yönetimi açısından performanslarının ölçülüp değerlendirilmesi önemli bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Giresun'da bulunan tabiat parklarının performanslarını ekoturizm kapsamında analiz edip değerlendirmektir. Çalışmada çok kriterli karar verme yöntemlerinden DEMATEL ile CRADIS kullanılmıştır. DEMATEL ile ekoturizm talebine etki eden kriterler arasındaki karşılıklı ilişkiler belirlenirken, CRADIS ile tabiat parklarının performans sıralamaları oluşturulmuştur. Analiz sonucunda ulaşım kolaylığı, altyapı ve doğal çekicilik“net etkileyen”kriterler olarak öne çıkmıştır. Buna karşılık güvenlik, aktivite alanları, flora ve fauna, tanıtım ve konaklama imkânı ise“net etkilenen”kriterler olarak belirlenmiştir. En yüksek performansı Koç Kayası Tabiat Parkı göstermiş ve birinci sırada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Today, ecotourism is increasingly gaining importance as one of the fastest-growing areas of the tourism sector. With the increase in demand for ecotourism, nature parks are among the most favorable areas for ecotourism activities thanks to their natural beauties and ecological values. Nature parks, on the one hand contribute to the protection of natural resources on the other hand support regional development by offering nature-based tourism opportunities. For this reason it is an important requirement to measure and evaluate the performance of natüre parks in terms of sustainable management. The main aim of this study is to analyze and evaluate the performance of nature parks in Giresun with in the scope of ecotourism. DEMATEL and CRADIS were used in the study one of the multi-criteria decision-making methods.While the DEMATEL mutual relations between the criteria affecting the demand for ecotourism were determined, the performance rankings of nature parks were established with the CRADIS. As a result of the analysis, ease of transportation, infrastructure and natural attractiveness stood out as“net-influencing”criteria. On the other hand, security, activity areas, flora and fauna, promotion and accommodation facilities were determined as“netly affected”criteria. Koç Kayası Nature Park showed its highest performance and ranked first.