Kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk
Mandatory mediation of rental disputes
  1. Tez No: 987889
  2. Yazar: ARDA KAAN AKTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAGEHAN OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Mediation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de arabuluculuk süreci, 22.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile başlamıştır. Nispeten yeni olan bu uygulama ile arabulucu unvanına haiz kişilerce yargının iş yükünün hafifletilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmamızda kira uyuşmazlıklarında dava şartı haline getirilen arabuluculuk ve detaylarını aktarmaya çalıştık. Bu uygulama ile kanunda sayılan davalar arabulucuya başvurulmadan açıldığı takdirde dava şartı gerçekleşmemiş kabul edilecek ve usulden reddedilecektir. Özellikle kira uyuşmazlıklarında 01.09.2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan dava şartı arabuluculuk hala gelişimini sürdürmektedir. Dava şartı arabuluculuk, yargının iş yükünü hafifleterek kira uyuşmazlıkları adına dostane bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntem sunmaktadır. Bu çalışmamızda nispeten yeni olan kira hukukunda dava şartı arabuluculuğa ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Birinci bölümde arabuluculuk hakkında genel bilgiler verilmiş olan çalışmamızın ikinci bölümünde kira hukukuna ilişkin temel bilgiler ve dava şartı arabuluculuğa tabi kira uyuşmazlıkları açıklanmıştır. Son bölüm olan üçüncü bölümde kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk uygulamasına değinilerek pratikteki bazı sorunlar irdelenmiş ve süreç baştan sona açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The mediation process in Türkiye commenced with the enactment of Law No. 6325 on Mediation in Civil Disputes which came into force on June 22, 2012. Through this relatively new practice, individuals holding the title of, Mediator, aim to alleviate the judiciary's workload. İn this study, we have sought to elaborate on the institution of mandatory mediation in rental disputes and its details. Under this practice, if the cases specified in the law are filed without first applying to a mediatör, the mandatory mediation requirement will be considered unfulfilled and the case will be dismissed on procedural grounds.Specifically, the institution of mandatory mediation in rental disputes, which came into force on September 1, 2023. Resolution of these disputes has often resulted in individuals resorting to litigation, prolonging judicial proceedings and turning the process into a protracted ordeal. İn such circumstances, the institution of mandatory mediation. The first section of the study, provides general information about mediation; while the second section explains fundamental aspects of rental law and rental disputes subject to mandatory mediation. In the final section, the application of mandatory mediation in rental disputes arising from rental law examined, highlighting issues and presenting occasional solution proposals.