Erzincan Ovası'nda örtü altı sebze yetiştiriciliği
Greenhouse vegetable cultivation in the Erzincan Plain
- Tez No: 987888
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Erzincan, Örtü Altı Tarım, Sebze Üretimi, Sürdürülebilir Tarım, Kırsal Kalkınma, Sebze yetiştiriciliği, Erzincan, Greenhouse Cultivation, Vegetable Production, Sustainable Agriculture, Rural Development, Vegetable growing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Doğu Anadolu Bölgesi'nin karasal iklim koşullarına rağmen Erzincan Ovası'nda mikroklima avantajları sayesinde, son yıllarda gelişen sulama altyapısı ve tarımsal destek programları sayesinde örtü altı sebze üretiminde dikkat çekici bir artış gözlenmektedir. Ancak, sahanın örtü altı yetiştiriciliği açısından ekonomik değerini ele alan bilimsel çalışmaların sayısı oldukça sınırlıdır. Dolayısıyla bu çalışma, Erzincan Ovası'nda örtü altı sebze yetiştiriciliğinin mevcut durumunu, üretim yapısını, ekonomik verimliliğini ve sürdürülebilirlik potansiyelini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada öncelikle dünya ve Türkiye'de örtü altı yetiştiriciliğinin tarihsel gelişimi ve günümüzdeki durumu değerlendirilmektedir. Daha sonra, örtü altı yapı malzemelerinin yapısal ve genel özellikleri açıklanmakta, Türkiye genelinde ve Erzincan Ovası özelinde örtü altı yetiştiriciliğinin önemi araştırılmaktadır. Ovada sebze üretimine dayalı örtü altı yetiştiriciliği faaliyetlerinin, yöre halkının geçim kaynakları ve bölgesel tarımsal çeşitlilik açısından ön plana çıktığı görülmektedir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Çalışmada, 2024 yılı itibarıyla Erzincan'daki seracılık faaliyetleri üzerine yapılan arazi gözlemleri, üretici anketleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verileri temel alınmıştır. Bu kapsamda sahada 22 örtü altı üreticisi ile anket ve mülakatlar yapılmıştır. Araştırma sonuçları, Erzincan Ovası'nda örtü altı sebze üretiminin temel belirleyicilerinin iklim koşulları, yatırım maliyetleri ve pazarlama kanalları olduğunu göstermektedir. Özellikle enerji maliyetleri ve girdi fiyatlarının yüksekliği, üretimin sürdürülebilirliğini sınırlayan faktörler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, Erzincan Ovası'nın yüksek güneşlenme süresi, düşük nem oranı ve organik üretime elverişli toprak yapısı, bölgeyi jeotermal veya yenilenebilir enerji destekli modern seracılık yatırımları için uygun kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite the continental climate of the Eastern Anatolia Region, the Erzincan Plain has seen a notable increase in greenhouse vegetable production thanks to its microclimate advantages, improved irrigation infrastructure, and agricultural support programs developed in recent years. However, the number of scientific studies addressing the economic value of greenhouse vegetable cultivation in the Erzincan Plain is quite limited. Therefore, this study aims to examine the current status, production structure, economic efficiency, and sustainability potential of greenhouse vegetable cultivation in the Erzincan Plain. This research first evaluates the historical development and current status of greenhouse vegetable cultivation in Turkey and globally. It then explains the structural and general properties of greenhouse construction materials and explores the importance of greenhouse cultivation in Turkey in particular. It demonstrates that greenhouse vegetable cultivation activities in the plain are prominent in terms of local people's livelihoods and regional agricultural diversity. The research utilizes a combination of quantitative and qualitative methods. The study was based on field observations, producer surveys, and data from the Provincial Directorate of Agriculture and Forestry on greenhouse cultivation activities in Erzincan as of 2024. Surveys and interviews were conducted with 22 greenhouse producers in the field. The research results indicate that the main determinants of greenhouse vegetable production in the Erzincan Plain are climate conditions, investment costs, and marketing channels. Energy costs and high input prices, in particular, are among the factors limiting the sustainability of production. Furthermore, the Erzincan Plain's high sunshine hours, low humidity, and soil structure suitable for organic production make the region suitable for modern greenhouse cultivation investments supported by geothermal or renewable energy.