Obez bireylerde anne sütü alımının vücut kompozisyonları ve yeme davranışları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of breast milk intake on body composition and eating behavior in obese individuals
  1. Tez No: 987918
  2. Yazar: HİLAL MELTEM SAYDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEZGİN, DR. BURCU AYKANAT YURTSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, vücut kompozisyonları, yeme davranışı, Breast milk, body composition, eating behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obezite, erken yaşam dönemlerinden itibaren birçok faktörden etkilenen, çok yönlü bir halk sağlığı sorunudur. Bu faktörlerden birinin de anne sütü olduğunu gösteren çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Anne sütü, temel besinleri sağlamakla kalmaz; bebeğe özgün bir duyusal ve duygusal ortam sunarak uzun vadeli yeme davranışlarının ve metabolik sonuçların şekillenmesine katkıda bulunur. Yeme davranışı ise; bireyin yiyecek seçimi, tüketim biçimi ve yemekle kurduğu ilişkileri kapsayan, genetik ve çevresel faktörlerin etkilediği karmaşık bir süreçtir. Bu çalışmada, obeziteli bireylerde bebeklik dönemindeki anne sütü alımının, erişkin dönemdeki vücut kompozisyonları ve yeme davranışları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma, Aralık 2024– Ekim 2025 arasında Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Obezite Merkezi'nde yürütüldü. BKİ'si ≥30 kg/m² olan, 18–65 yaş aralığındaki 130 gönüllü birey çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, Biyoelektrik Empedans Analizi cihazı ile ölçülen vücut kompozisyonları ve Yeme Davranış Modeli Ölçeği puanları kaydedildi. Hastalara anne sütü alıp almadığı, aldıysa ne kadar süre aldığı soruldu. İstatistiksel analizler araştırmacılar tarafından SPSS 2023 programı kullanılarak yapıldı ve p< 0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza 115 (88,5)'i kadın, 15 (11,5)'i erkek olmak üzere 130 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 47,65±12,063 idi. Anne sütü alan gruplar arasında cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalışma durumu ve sigara kullanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. MANCOVA analizleri sonucunda anne sütü alımı ile Yeme Davranış Modeli Ölçeği değerleri açısından tam ölçek puanı, 3., 4., 8. ve 9. alt ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu, ancak vücut kompozisyon değerleri açısından anlamlı bir ilişki bulunmadı. Anne sütü alımına göre kronik hastalık değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p=0,032). Altı aydan uzun süre anne sütü alan katılımcılardaki kronik hastalık oranı (%58,5), 6 aydan kısa süre anne sütü alan gruba göre (%77,1) daha düşük bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, anne sütü alım süresinin bireylerin bazı yeme davranış kalıpları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki oluşturduğu; buna karşın, vücut kompozisyonu parametreleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, anne sütü alım süresinin kronik hastalık varlığı ile ilişkili olduğu da gözlenmiştir. Bu bulgulara dayanarak, anne sütüyle beslenmenin, sadece kısa vadeli değil, uzun vadede de bireylerin yeme davranışları üzerinde anlamlı etkiler yarattığı söylenebilir. Gelecekte yapılacak prospektif çalışmalar ile bu ilişkinin neden-sonuç bağlamında daha net ortaya konulması, toplum sağlığının geliştirilmesine yönelik önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is a multifaceted public health problem influenced by many factors from the beginning of early life. Products demonstrating that the maternal system is one of these characteristics are increasingly being published. Mothers not only provide healthy, essential nutrients; they also provide the infant with a unique auditory and emotional environment, contributing to the shaping of long-term eating and metabolic outcomes. The act of eating, however, combines the complexities of genetics and evolution, encompassing individual food choices, consumption patterns, and relationships with food. This is reflected in the fact that, in healthy, obese individuals, maternal intake during infancy is amplified by the growth of body maintenance and eating during adulthood. Materials And Methods: This cross-sectional study was conducted at the Obesity Center of the Family Medicine Clinic of Trabzon Kanuni Training and Research Hospital between December 2024 and October 2025. One hundred and thirty volunteers aged 18–65 years and with a BMI ≥30 kg/m² were included in the study. Participants' sociodemographic characteristics, body composition measured with the Bioelectrical Impedance Analysis device, and Eating Behavior Model Scale scores were recorded. Patients were asked whether they were breastfeeding and, if so, for how long. Statistical analyses were performed by the researchers using SPSS 2023, and p<0.05 was considered significant. Results: Our study included 130 participants, 115 (88.5%) female and 15 (11.5%) male. The mean age of the participants was 47.65±12.063. No statistically significant differences were found between the breastfed groups in terms of gender, marital status, education level, employment status, and smoking habit. MANCOVA analyses revealed a statistically significant relationship between breastfeeding intake and the full-scale score, 3rd, 4th, 8th, and 9th Eating Behavior Model Scale scores, but no significant relationship was found in terms of body composition values. A statistically significant difference was found in the chronic disease variable according to breastfeeding intake (p=0.032). The rate of chronic disease was lower in participants breastfed for more than 6 months (58.5%) than in the group breastfed for less than 6 months (77.1%). Conclusion: This can be done by stopping the mother's intake, which creates a significant impact on some eating behavior patterns; however, no significant difference was found in body type data. Furthermore, it was observed that the mother's daily intake cycle progressed as the presence of chronic diseases increased. Based on these strengths, maternal nutrition is enriched with significant strengths, not only short-term but also long-term. Future prospective studies will further clarify the cause-and-effect relationships of this relationship, making significant contributions to improving public health.